Prostreno.cz

Mastné skvrny na džínách odstraníte jedlou sodou nebo octem

Zná to úplně každý. V jednu chvíli si vychutnáváte lahodný kousek pizzy, o pár vteřin později hledíte dolů na velkou olejovou skvrnu. Dá se se z vašich oblíbených kalhot odstranit? Ihned sáhněte po jedlé sodě, šance na záchranu oblečení existuje.

Při čištění mastných skvrn platí pravidlo: čím dříve, tím lépe. Pokud můžete začít s likvidací nehody ihned, na nic nečekejte a využijte příležitost. Mastné skvrny se zhoršují, když „sedí“ a zasychají. Jakmile se do džínoviny zakousnou, je těžší skvrnu z látky odstranit. Než uděláte cokoliv jiného, ​​uchopte papírový ručník, přeložte ho napůl a jemně skvrnu otřete. To pomůže odstranit přebytečný olej nebo mastnotu. A co dál?

Ošetřete skvrnu jedlou sodou

Skvrnu posypte trochou jedlé sody a nechte několik hodin odležet (hydrogenuhličitan sodný taktéž absorbuje olej). Po uplynutí doby použijte malý vysavač nebo vysavač s hadicovým nástavcem a přebytečné sody se zbavte. Obecně platí, že čím méně oleje budete muset vydrhnout, tím je čištění snazší.

Přichází čas na saponát, vodu a zubní kartáček

Následně mastnotu zakápněte malým množstvím jemného saponátu na nádobí, chopte se zubního kartáčku či měkké houbičky a skvrnu přetírejte – asi tak dvě až tři minuty. Nakonec saponát opláchněte vodou a džíny hoďte do pračky. Pro další linii útoku můžete před spuštěním pračky použít gel na barevné prádlo. (Nepřekračujte teplotu vyšší než 40 °C.)

Džíny sušte na vzduchu

Když se potýkáte s mastnotou a olejem na džínách, často jeden pokus nestačí. Výše uvedený postup podle potřeby opakujte, nicméně nikdy kalhoty nedávejte do sušičky. Ošetření skvrny jakýmkoli druhem tepla ve skutečnosti může způsobit, že se mastnota dostane hlouběji do džínoviny. Z tohoto důvodu se rozhodněte pro přirozené sušení na vzduchu.

A co když postup nezabere?

Pokud metoda jedlé sody a saponátu na nádobí nezafungovala, zkuste na skvrnu po odstranění jedlé sody nastříkat trochu octa a před praním přidat čistič na bázi enzymů jako součást předúpravy.

Zdroje: www.thespruce.com/how-to-get-grease-stains-out-of-jeans-5442850, názor a zkušenosti autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat