Prostreno.cz

Oblíbené jídlo odhaluje vaši osobnost

Co si obvykle dáváte na talíř? Nedávná recenze, která se zabývala výzkumem osobnosti a preferencí jídla, odhalila několik věcí, jež spojují gurmánský vkus s tím, jací jsme. Troufnete si odhadnout svůj charakter?

Všichni známe někoho s neobvyklými nebo extrémními preferencemi v jídle. Zatímco jeden miluje zeleninu, druhý ji nenávidí. A nadměrné solení, tak to je další zajímavá kapitola. Co to vypovídá o tom, jací jste? Tak právě na to se zaměřila studie (1) publikovaná v článku Spence (2022).

Milovníci hořkého jídla vykazují psychopatické rysy

Hořké jídlo rovná se zahořklý člověk. Jinými slovy, můžete mít vyšší úroveň antisociálních nebo psychopatických rysů. Díky výše uvedené studii se ukázalo, že ti, kdo preferují sladké, kyselé a slané pokrmy, vykazují antisociální rysy, konkrétně psychopatii, agresivitu a zejména každodenní sadismus nebo prožívání potěšení z bolesti jiných lidí. Sedí to?

Jak je to s chutí na sladké?

Zákusky, sušenky, buchtičky s krémem, zemlbába, rýžová kaše se skořicí a podobně. Pravděpodobně jste zlatíčko. V přímém kontrastu s preferencemi hořkosti se sladkosti spojují s prosociálností, laskavostí a otevřeností vůči ostatním. Vědci poukazují na to, že sladkost je všeobecně uklidňující a obohacující.

Ovoce a zelenina – vítej, svědomitost

Častá konzumace ovoce a zeleniny poukazuje na svědomitost a štěstí. Tedy nejen to. Akademici naznačují, že zdravá strava odhaluje inteligenci, zvědavost a touhu po společnosti. Proč? Lidé s těmito vlastnostmi jsou ochotnější experimentovat a prý bývají pozitivně naladěni.

Kořeněná jídla

Pepř, kari, česnek, chilli, případně tuny soli… Na tomhle je něco vzrušujícího. Koření posouvá hranici možností, takže osoby, které si rády dopřávají výrazněji dochucené jídlo, tíhnou k extrémům a spontánnosti.

Potenciálně nebezpečné potraviny

Alkohol či korýši. A proč ne? Studie pomocí dotazníků zjistila, že lidé, kteří dávají přednost potenciálně nebezpečným potravinám/nápojům (tj. potravinám, jež mohou způsobit onemocnění), častěji vyhledávají senzace (vyhýbají se nudě). Podobně to platí i u kofeinu. Pokud někdo má ve zvyku přijímat příliš mnoho kávy či povzbuzujících nápojů, údajně vyhledává nové zdroje vzrušení.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666315300428, názor autora





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat