Prostreno.cz

Zbavte se mechu na trávníku jednou pro vždy

Jestli se vám vyloženě chce, mech, který se u vás zabydlel, prostě „vydloubněte“ hráběmi. Ovšem může pak vyrůst o kus dál! Jistější bude postřik. Nejste-li fanouškem těch chemických, zkuste si udělat domácí z jedlé sody a mýdla.

Pijete si takhle na terase kafíčko a kocháte se výhledem na opečovávanou zahradu. Jenže ouha, na trávníku je něco, co vašemu oku ani trochu nelahodí. Mech patří přece do lesa! Tak proč se roztahuje u vás?

Viníkem je stín i pH

Technicky vzato mech samozřejmě není jen tak ledajaký plevel. Pokud ho ale člověk nepěstuje záměrně, může se jím stát. Tato výtrusná rostlina s velmi mělkým kořenovým systémem se při uchycení chytí každé příležitosti, proto se tam, kde tráva není dostatečně hustá, aby ho „vytlačila“, rozšíří poměrně rychle. Hodně tomu pomáhá nízké pH půdy, špatná drenáž, nadměrný stín i zoufalý nedostatek živin (1).

Chemické odstranění není pro každého

Navštívíte-li zahradnictví, chemický herbicid, který cílí přímo na mech, v něm jistě najdete. Ideální doba pro jeho aplikaci je v čase, kdy vrcholí vegetační období, tedy na jaře a na podzim. Potíž však může být právě v té obsažené chemii, která bývá agresivní a dokáže travnaté ploše ublížit. Naštěstí existuje i domácí řešení vhodné pro ty, kteří se chtějí vydat trochu šetrnější cestou.

Mýdlo, nebo soda. I to zabere

Operujte s tím, co máte po ruce. Přípravek k „mechovému hubení“ si připravíte z mýdla, běžného prostředku na nádobí nebo jedlé sody (2). Ať už jakýkoli z těchto jmenovaných pomocníků smícháte s vodou, získaný roztok by měl váš problém vyřešit do 24 hodin. Nechtěná zelená ozdoba se nejprve zabarví do oranžova, poté zhnědne, načež uschne a odumře. Nenechávejte ji tam ale jen tak ležet, takzvané spory mohou z mechu stále unikat, což znamená, že se přenesou vzduchem a usídlí se o kus dál. Uschlé pozůstatky proto sesbírejte, pracné to nebude, hrábě si s tím poradí. Ty vlastně můžete použít i bez obou zmiňovaných způsobů postřiku, jen si to vyžádá větší úsilí.

Zdroje: (1) www.thespruce.com/how-to-get-rid-of-moss-in-lawns-2132201, (2) www.theturfgrassgroup.com/general/how-to-get-rid-of-moss-in-your-lawn/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat