Prostreno.cz

Běžné, přitom velmi zbytečné chyby při pěstování rajčat

25.04.2024 | Tipy a triky

Letní kuchyně se bez rajčat neobejde. Lečo, kečupy, polévky, omáčky a saláty. Všechny tyto dobroty chutnají s doma vypěstovanými rajčaty naprosto famózně. Taky se na jejich pěstování letos chystáte? Vyhněte se častým chybám při jejich pěstování!

Dobrota a zdraví v jednom. Rajčata jsou hlavním potravinovým zdrojem antioxidantu lykopenu, který souvisí s mnoha přínosy pro zdraví, včetně sníženého rizika srdečních onemocnění a rakoviny. Rajčata patří ke skvělým zdrojům vitaminu C, draslíku, folátu a vitaminu K.

Češi je milují, vždyť šest desítek hektarů už v tuzemsku zabírají skleníky určené pro pěstování menších rajčat, po nichž v obchodech navzdory vyšší ceně výrazně roste poptávka. Leckdo si pro ně však nechodí do obchodu, ale na své vlastní záhony. Sluší se uvést, že našinci se o rajčata starají dobře, nicméně začátečníci by se při jejich pěstování měli vyhnout častým chybám. Jakým?

Pozdní čas výsadby

V pytlích, na balkoně, v nádobách… Ať rajčata dáte kamkoli, nepěstujte je příliš brzy. Bývají choulostivá a zimu nesnášejí dobře, ven se proto vysazují až v druhé polovině května, kdy už je půda teplá. Pro jistotu je „zahřejte“ i mulčovací kůrou.

Nedostatečné zalévání

Rajčata potřebují nakypřenou půdu s konzistentní vlhkostí a s částečným nebo mírným vysycháním mezi zaléváním. Nepravidelné výkyvy vlhkosti a suchá půda mohou vést k problémům, jako je hniloba květu a deformace plodů. Rostliny zalévejte ráno nebo na večer, a to přímo ke kořenům, nikdy ne na list! Také myslete na to, že není radno to s vodou přehánět. Teplé a vlhké prostředí nahrává plísním a houbám.

Příliš dusíkatá půda

Rajčata potřebují fosfor, draslík, vápník, hořčík a zároveň menší množství dusíku. Pokud to s ním přeženete, sice se dočkáte krásných a velkých rostlinek, ale žádných květů a plodů. Nadbytek dusíku také může mít za následek až příliš rychlý růst, hnilobu květu a listy s vysokým obsahem sacharidů, které přitahují hmyz. Z tohoto důvodu snižte nebo přerušte hnojení dusíkem po časném začátku léta, abyste se těmto problémům vyhnuli.

Bez prořezávání

Na úrodu má vliv i prořezávání rajčat. Jakým způsobem? Nízko položené větve zůstávají vlhké a jsou skvělou vstupní branou pro rostlinné houby a nemoci. Když je odstraníte, předejdete potížím, snížíte plýtvání vodou a živin na neproduktivní části rostlin a těm produktivním naopak dodáte potřebné látky.

Pozdní instalace podpory

Mřížování nebo stavba závěsné podpěry pro rajčata umožňuje rostlině růst vertikálně, nahrává snadnější sklizni a zabraňuje stonkům v tom, aby se neplazily po zemi. Nainstalujte podporu či mřížoví při klíčení semen, nebo když jsou sazenice ještě malé. To pomůže předcházet pozdějšímu poškození rostlin.

Zdroj: www.jobescompany.com/blog/top-10-tomato-growing-mistakes-how-avoid-them/, www.bhg.com/tomato-growing-mistakes-7369574





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat