Prostreno.cz

Popraskané rty, vysušené paty. Zkuste tvaroh

Vítr, změny teplot či nedostatečný pitný režim Šupinky a bolestivé prasklinky trápí rty právě na podzim a v zimě. Že nikam nechodíte bez balzámu? To děláte dobře, ale je tu ještě jedna věc, která vašim rtům uleví a vyživí je! Tvaroh!

Dřív to žádné tajemství rozhodně nebylo. Ve všech lékařských příručkách stálo, že „v každé domácnosti, spojené s hospodářstvím, můžeme si tvaroh snadno zhotoviti. Má velikou cenu nejen jako potrava, nýbrž také jako lék. Příprava tvarohu se děje následovně. Sladké mléko necháme podle ročního období stát jeden až dva dny. Mléko zhoustne a smetana zůstane nahoře“.

Smetanu sebéřéme a mléko vlijeme do nějakého hliněného nebo plechového hrnku a postavíme je na teplá kamna, až se docela srazí, při čemž se vyloučí všechna syrovátka. Hustá pevná hmota se vyjme, načež ji vložíme do hliněného síta, aby syrovátka mohla odtéci. Pak zůstane na sítu hotový tvaroh. Chceme-li jej požívati, máme jej smísiti s mlékem nebo smetanou. Tvaroh má velikou cenu jako poživatina, je snadno ztravitelný, dobře se snáší a pokud se týká výživné hodnoty, převyšuje mléko.“ Tolik ze staré češtiny.

I když si hotový produkt dnes koupíte v obchodě, poselství našich předků zůstává. Tvaroh se jakožto osvědčený recept doporučuje ke změkčení kůže. Při té ztvrdlé totiž přestanou působit potní žlázy, čímž se ztrácí pružnost kůže na rtech, ve dlani, v okolí řitního otvoru, na patách či na chodidlech. Kůže v těchto místech může pukat, což je, jak známo, bolestivé. Proto se pak můžete „ulízat“ v domnění, že zvlhčení popraskaných rtů zajistí vlastní sliny. Ale je to přesně naopak. Místo olizování vsaďte právě na tvaroh.

Naneste ho na postižená místa (třeba hodinu před tím, než půjdete spát) a nechte ho dělat svoji práci. „Ke změkčujícímu účinku tvarohu přistupuje ještě působení jiné, totiž vyssávání vody, které jde do hloubky a odstraňuje stavení krve a šťáv, podobně jako glycerin nebo alkohol. Jenže tvaroh účinkuje blahodárněji a ještě rychleji tiší bolest,“ doporučuje se ve starém domácím lékaři. Nepodceňujte proto sílu tvarohu!

Tip: Tvaroh pro své hydratační a regenerační schopnost zastoupí i výživnou pleťovou masku. Smíchejte ho s medem a naneste na očištěnou pleť. Tato směs pokožku zklidní a vyživí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat