Prostreno.cz

Propašujte do svého života více radosti. Stačí tyto maličkosti

Věda se snaží najít odpověď na všechno. Třeba i na to, co je vlastně štěstí a jak ho dosáhnout. Jak být spokojenější ve svém životě? Jak do něho „propašovat“ co nejvíc radosti? I na to už znají vědci odpověď!

Co tedy radí?

Dělejte si poznámky

Napadlo vás někdy, proč si lidé dříve psali deník? Zaznamenat své myšlenky a zážitky na papír má totiž význam. Nebojte, nikdo po vás nechce, abyste na stránky přenesli vše, co vás ten který den potkalo. Ale není od věci napsat si dvě až tři věci, které vám ten den udělaly radost, které vás potěšily, případně za které jste vážně vděční.

Nemusí to být nic velkého – možná se vám povedlo konečně jednou nepřijít do práce pozdě, pochopili jste ty rovnice, se kterými ve škole zápasí váš potomek a které mu konečně můžete vysvětlit, povedl se vám drobenkový koláč, zkrátka všechno se počítá. Nejlepší bude, když si na takové poznámky vyhradíte speciální zápisník.

Vyrazte do přírody

Všechno na vás padá, jste ve stresu, nálada pod psa… Tak se pěkně o víkendu sbalte a jeďte na výlet. Když strávíte odpoledne v lese, v horách nebo na loukách, bude vám krásně na těle i na duši. Choďte, rozhlížejte se okolo sebe, nechejte starosti daleko za sebou. Vážně to funguje!

Dopřejte si šálek kávy

Kofein dokáže mnohé – nejen zlého, ale i dobrého. A tak ho do svého života v rozumném množství pusťte. Je totiž prokázáno, že zlepšuje náladu. Nejlépe funguje, je-li tělu dodán v šálku kávy. Ale pozor, oněch šálků by rozhodně nemělo být moc (jinak se efekt nedostaví), maximálně 3 denně.

Začtěte se

Že vám dobrá kniha může zlepšit náladu, není žádným překvapením. Ale pokud byste si mysleli, že nejlépe fungují humoristické romány, pak překvapení budete – trvalejší radost do života totiž podle jedné studie přinášejí životopisy lidí, kteří něco dokázali, kteří udělali něco dobrého, splnili své sny, překonali sami sebe.

Buďte kulturní

Napadlo by vás, že lidé, kteří pravidelně navštěvují divadla, kina, výstavy, muzea apod., trpí mnohem méně depresemi a úzkostí? Tak proč to nezkusit? Je to lepší než sedět doma u televize…

Dávejte si splnitelné cíle

Blíží se zase konec roku a to je doba, kdy začínáme přemýšlet o předsevzetích do roku příštího. Snažte se vymyslet si taková, o kterých víte, že máte šanci je proměnit v realitu! Jestliže jste nikdy neuběhli ani kilometr, nedávejte si za cíl uběhnutí maratonu. Frustrace z toho, že takového cíle nedosáhnete, může vyústit ve smutek a depresivní stavy. Místo toho zkuste předsevzetí ve stylu „začnu běhat, budu zdravější a nebudu se konečně zadýchávat při dobíhání autobusu“. Radost z úspěchu je zaručena!

Rozmazlujte ostatní, nejen sebe

Lidé, kteří pomáhají ostatním, tak činí nejen z čistě ušlechtilého srdce – pomoc druhým je činí šťastnějšími! Je to tak. Pokud tedy máte tu možnost (a mezi námi, ta se najde vždycky), zkuste najít způsob, jak se zapojit. Můžete pravidelně přispívat na charitu, stát se dobrovolníkem nebo chodit na nákup té staré paní z druhého patra, která už nemůže na nohy. Bude vám lépe, než kdybyste se primárně zaměřili na to, čím byste si mohli udělat radost vy sami.

Užívejte s přáteli

Jedna ze studií naznačuje, že čas, který strávíte s přáteli, vám zaručí větší pocit štěstí než čas, který strávíte s rodinou. Tak obvolejte kamarády a jednou do týdne si na ně vyhraďte večer, který strávíte v jejich přítomnosti. Hned vám bude líp.

Smějte se, i když není důvod

Věděli jste, že už jen samotný úsměv je spouštěčem dobré nálady? V mozku totiž probudí ty správné reakce (a hormony), které zaručí pocit štěstí. Dokonce i ve chvílích, kdy mnoho důvodů k radosti nemáme. Zkrátka se usmívejte co nejčastěji, vyhledávejte příležitosti k smíchu (vtipná videa, komedie, anekdoty…).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat