Prostreno.cz

Jak si připravit perfektní kávu i doma? Máme 5 tipů!

14.10.2020 | Zdraví a diety

Připravit si v domácích podmínkách skvělou kávu může být někdy obtížné. Obzvláště pak, pokud nemáte k dispozici automatický či pákový kávovar. Máme pro vás pět tipů, jak si doma připravit perfektní kávu se zařízeními s cenou do jednoho tisíce korun. Kromě způsobů přípravy je však ještě o to více důležitá kvalita kávy, kterou si připravíte. Doporučujeme vybrat si kávu z vaší lokální (či jiné oblíbené) pražírny nebo třeba i s kávu z Oxalis či jiného specializovaného obchodu můžete dosáhnout požadované kvality.

TIP: V e-shopu Oxalis.cz lze nakoupit výhodněji díky slevám na Oxalis.cz a díky možnosti získat dodatečnou slevu formou cashbacku na celý nákup.

Moka konvička

Začneme od toho co zná téměř každý. S pomocí moka konvičky si můžete připravit i doma kávu aspoň vzdáleně podobou italskému espressu. Tlak v moka konvičce však nikdy nedosáhne takové velikosti, jako v pákovém kávovaru a podobnost kávy z moka konvičky s espressem je tedy opravdu jen vzdálená. Kromě kvalitní kávy je nejdůležitější zvolit si správnou moka konvičku (doporučujeme hliníkovou značky Bialetti). Pro více informací a odlišnostech mezi jedmotlivými moka konvičkami si můžete přečíst recenzi moka kávovarů.

French press

V čem se liší french press od moka konvičky? Je to především tlak pod kterým je káva připravována. French press na rozdíl od moka konvičky nepracuje téměř vůbec s tlakem a píst, který slouží k oddělení kávy od logru ve french pressu je, aby zastavil delší extrakci kávy, která by zapříčinila horší chuť. Pokud to úplně zjednodušíme, tak se káva z french pressu podobá turecké kávě s tím rozdílem, že máte možnost ve správný moment kávu od logru oddělit.

Překapávaná káva

Překapávaná káva je na rozdíl od většiny dalších způsobů připravovaná bez jakéhokoli tlaku. Tento prostý fakt dá kávě vyniknout větší spektrum chutí a výsledná chuť je tak často jemnější než klasické espresso. Překapávaná káva je také velice nenákladná (co se finanční náročnosti týče), poměrně rychlá na přípravu a velice jednoduchá. K její přípravě vám stačí koupit filtrační papír ve kterékoli drogerii.

Aeropress

Tento způsob přípravy kávy je v kávovém konzervativním světě novinkou. Aeropress vymyslel Australan Alan Adler v roce 2005 a jedná se o velice jednoduché zařízení, díky kterému můžete kávu připravit v podstatě kdekoli, kde máte přístup k horké vodě. Aeropress kombinuje výhody přípravy kávy za pomoci tlaku a překapávané kávy. Díky pístu, který kávu doslova přetlačí přes filtr v mnohem kratším čase, než by káva běžně protekla, je výsledný nápoj méně kyselý. Můžete tak dosáhnout opět odlišné chutě.

Vacuum pot

Tento přístroj je snad již jen pro opravdové skalní příznivce doma připravené kávy. Pro někoho se může vacuum pot jevit jako hotová alchymie (a opravdu to tak může vypadat). Tento přístroj je dražší než aeropress, příprava je náročnější a káva chutná dost podobně. Proč by se tedy někdo měl rozhodnout pro vacuum pot? Protože to je zkrátka hezké a zaručeně tím každou návštěvu zaujmete. Vacuum pot jsou dvě oddělené baňky, mezi které je vložený filtr. S pomocí hořáku nejdříve dostanete vodu ze spodní baňky do vrchní, přisypete mletou kávu a sledujete, jak se s postupným chladnutím a zvyšujícím se tlakem ve spodní baňce káva hezky sama přefiltruje.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat