Prostreno.cz

Je vůbec efektivní si potraviny pěstovat

Nakoupíte semínka, mini pařníky, kelímky, substráty a další potřebné věci, bez kterých by rajčata ani bylinky nevyrostly. Zahradničení a pěstování plodin je fajn koníček s prémiemi, který oceňuje hlavně vaše kuchyň. Když však porovnáte ceny v obchodech s náklady, jež na pěstování plodin vynakládáte, už to tak veselé není. Na čem proděláváte nejvíce?

Úroda od nuly. Vyžaduje čas a neustálou péči. Přesto jsou některé produkty levnější než ty jiné. Záleží však na druhu toho, co pěstujete. Pokud jsou vaším cílem minimální náklady, měli byste se vyhýbat rostlinám, jako jsou jahody a chřest. Jejich počáteční náklady, potřeba dražších hnojiv a ochrany proti škůdcům z nich činí špatnou volbu pro zahradníky, kteří si uvědomují finanční rozpočet.

Vlastní ovoce a zelenina. A za jakou cenu?

Pěstování mnoha druhů ovoce a zeleniny je poměrně snadné a stojí jen pár korun. Jen je třeba počítat s tím, že může nějakou dobu trvat, než se vám počáteční investice do kontejnerů, oplocení, rašeliny či substrátů vrátí. Když si vyberete rostliny, které neprodukují okamžitě, například vinnou révu nebo ovocný strom, pak výsledky své práce neuvidíte po několik let. Vezměte také v úvahu efektivitu a objem.

Náklady za rostlinu, která vyprodukuje pouze jednu nebo dvě plodiny, se rozhodně nevrátí. Z finančního hlediska nejlépe vycházejí salátové okurky, cukety, rajčata, listový salát či zelené fazolky coby báječná příloha mnoha pokrmů. Z bylinek je to pak bazalka, máta či třeba tymián. I u nich platí, že za méně peněz dostanete víc muziky. Jsou méně náročné na pěstování, semínka (dostupná v každém supermarketu) stojí pár korun a již vzrostlé bylinky bývají na úrodu bohaté a v kuchyni nesmírně univerzální.

Sladké ovoce

Z ovoce se vyplácí kanadská borůvka, která se dá pěstovat i v kontejneru na balkoně. Je odolná vůči mrazu, navíc velmi úrodná. Plodí v hroznech a každoročně se odměňuje bohatou úrodou vynikajících plodů, jež mají pozitivní vliv na obranyschopnost organismu. Jedna rostlinka vyjde již něco okolo 90 korun. Maliny a ostružiny už jsou poměrně dražší, je třeba mít štěstí na výprodej nebo akční ceny. Pak to z hlediska peněz má smysl. Počáteční náklady se vám zanedlouho vrátí a v následujících letech po výsadbě již začnete šetřit. Řeč je však skutečně pouze o financích. Vzhled, chuť a nutriční profil domácích plodin jsou věcí druhou.

Co si vypěstujete sami, nedá se většinou kvalitativně srovnat s tím, co je možné zakoupit v supermarketech. Jen vy totiž znáte historii plodin, víte, čím jste je ošetřovali, jakou hlínu jste použili a jak jste s jídlem nakládali. Domácí ovoce a zelenina má výraznější vůni, není zasažená pesticidy a chuťovým buňkám lahodí o něco víc. Byť na úkor rodinného rozpočtu. Záleží, jaké máte úmysly a co od úrody očekáváte.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat