Prostreno.cz

Zelená sůl by mohla spasit svět

Sůl je prostě problém. Sice se o ní říká, že zbavuje dům negativní energie, ale tělu škodí. Dá se nahradit? Do jisté míry bylinkami a kořením, ale trefou do černého je její proměna z bílé barvy na zelenou. Držte si klobouky, svět nejspíš už konečně zaplaví velká produkce slanorožce!

Se solí se situace stále nezlepšuje. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby denní příjem kuchyňské soli (NaCl) činil 3 až 5 gramů. Toto množství však průměrný člověk několikanásobně překračuje, což vede k zadržování vody v těle, erektilním dysfunkcím, zvýšenému riziku infarktu a mrtvice, řídnutí kostí nebo narušené funkci ledvin. Některým lidem právě tohle není jedno a snaží se o to, aby se příjem sodíku u populace snížil. Jak?

Bylinka, která se v kuchyni neztratí

Dvě hodiny jižně od amerického San Diega leží úhledně upravené zelené pole. Z dálky to vypadá jako políčko s trávou nebo cibulí, ale když se přiblížíte, zjistíte, že to není ani jedno. Jedná se o slanorožce evropského (Salicornia europaea), sukulentní rostlinu a zároveň bylinku, která svým vzhledem připomíná výhonky chřestu.

Rostlina potřebuje k růstu slanou vodu a absorbuje chlorid sodný a další minerály, má přirozeně slanou chuť a je velmi cenným zdrojem výživných látek, vitaminů, bílkovin a olejů. Dá se jíst syrová a různě upravovaná. Pole obhospodařuje společnost Green Salt LLC, která čerstvého slanorožce dodává do restaurací v Evropě a Severní Americe, a to již více než deset let. Kuchaři totiž oceňují jeho slanou chuť báječně doplňující mořské plody.

Solení nazeleno

Chris Lin, spoluzakladatel zmíněné společnosti, se nedávno dal slyšet, že slanorožec je rostlinou budoucnosti. V dehydratovaném a mletém stavu se dá použít jako náhražka soli. Tento zelený prášek má o 50 procent méně sodíku než kuchyňská sůl, navíc tělu dodá hořčík, vápník a draslík, což jsou látky, které mají ochranný účinek proti vysokému krevnímu tlaku – tolik typickému znaku nadměrné spotřeby sodíku. Ostatně, zdravotní výhody slanorožce potvrdily analýzy laboratoří v Kalifornii, Mexiku, Německu a Koreji.

Zelená sůl však není jen slaná, ale také dodává jídlu ten správný šmak. Díky ní je třeba taková zelenina obzvláště lahodná. Skutečně by se tedy právě tohle dochucovadlo mohlo stát velmi potřebným řešením v boji proti celosvětovým úmrtím. Odborníci apelují, že pouhé snížení příjmu sodíku od 10 procent může zabránit 500 000 mrtvicím! Zelenému solení zdar!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat