Prostreno.cz

Správnou funkci štítné žlázy podpoříte nejen celozrnným chlebem

Jod je klíčovým minerálem, který hraje zásadní roli při udržování funkce štítné žlázy. Ta je důležitá pro metabolismus těla a vývoj kostí a mozku plodu během těhotenství. Světová zdravotnická organizace (WHO) dospělým doporučuje 150 mikrogramů jodu denně. Ale kde ho vzít a nekrást?

Jod je klíčovým minerálem, který hraje zásadní roli při udržování funkce štítné žlázy. Ta je důležitá pro metabolismus těla a vývoj kostí a mozku plodu během těhotenství. Světová zdravotnická organizace (WHO) dospělým doporučuje 150 mikrogramů jodu denně. Ale kde ho vzít a nekrást?

Považuje se za prvek, který v jídelníčku nesmí chybět. O jodu se říká, že je potravou štítné žlázy. V čem ho hledat? Na těchto dobrotách si pochutnáte!

Mléčné výrobky

Mléčné potraviny jsou jedním z primárních zdrojů jódu. Kupříkladu takový jeden šálek řeckého jogurtu poskytne tělu 77 procent denní potřeby uvedeného minerálu. Tahle „svačinka“ je také vynikajícím zdrojem bílkovin a probiotik, tedy zdravých bakterií, které udržují hladký chod střeva a imunitního systému. Další vhodnou potravinou je i mléko, ne však to odstředěné. Tuk v polotučném nebo plnotučném mléce napomáhá vstřebávání vitaminů A, D, E a K (vitaminy rozpustné v tucích).

Sušené mořské řasy

Křupavé sušené mořské řasy jsou bohatou zásobárnou jodu, jež se dá využít i místo strouhanky. Obvykle jsou k dostání v asijských obchodech nebo prodejnách zdravé výživy. Kromě jodu bývají plné kvalitních a lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů, zároveň se výrazně podílejí na snižování hladiny škodlivého cholesterolu. Už jste je zkusili?

Celozrnný chléb

Některé chleby jsou obohaceny jodem. Pokud se začtěte do etikety a zkontrolujete seznam přísad, jeho přítomnost prozradí zmínka o „jodičnanu draselném“ nebo „jodičnanu vápenatém“. Celozrnný chléb se zároveň může pochlubit vysokým obsahem zdravé vlákniny, jež má příznivé účinky na zažívání, upravuje průjem, je nápomocná při vylučování toxinů z těla, snižuje hladinu cholesterolu a udržuje tlusté střevo v kvalitním stavu. Také je užitečná při snižování tělesné hmotnosti.

Treska

Mořské plody a ryby obecně patří k zásobárnám bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitaminu B12 a ano, jódu. Jedna porce tresky (zhruba 85 gramů) obsahuje zhruba až 66 procent denní potřeby zmíněného minerálu.

Jodizovaná sůl

Jodizovaná sůl je jen běžná sůl, do které potravinářské společnosti během výrobního procesu přidávají jod. 1/4 čajové lžičky obsahuje 51 procent doporučovaného denního množství. Solte však s rozvahou. Strava s vysokým obsahem sodíku zvyšuje krevní tlak a je tak rizikovým faktorem pro srdeční choroby a mrtvici.

A co další zdroje?

Vařené fazole, pečené brambory, hovězí játra či krůtí prsa. Pakliže potřebujete, aby vaše štítná žláza fungovala co možná nejlépe, postavte si jídelníček právě na těchto potravinách. Hodit se vám bude i informace, že v průměru jedno velké vejce obsahuje 24 mikrogramů jodu, což představuje 16 procent denní doporučené dávky. Důležitý je přitom hlavně žloutek.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat