Prostreno.cz

Výhody nevšedního tempehu

Pochází z Indonésie, má pevnou strukturu a ořechovou, zemitou chuť. Tempeh se i u nás úspěšně zabydlel, a to už jen proto, že je nesmírně všestranný. Navíc má spoustu pozitivních zdravotních účinků, ze kterých jsou nadšení úplně všichni!

Tempeh je javánský potravinový produkt, který je tvořen sójou. Vzniká fermentací, slouží jako všestranné veganské jídlo, je skvělým zdrojem bílkovin, prebiotik, vitaminů a minerálů. Navíc bývá velmi chutný, snadno se připravuje, s lehkostí sobě vlastní přebírá příchuť jiných surovin, lze ho marinovat, vařit i grilovat a je spojen s dlouhým seznamem zdravotních výhod. Proč se mu určitě nevyhýbat?

Preventivně působí proti oxidačnímu stresu

Antioxidanty jsou silné sloučeniny, které mohou pomoci v boji proti volným radikálům, o kterých vědci říkají, že jsou podhoubím pro srdeční nemoci a autoimunitní poruchy. Antioxidanty zároveň zabraňují oxidačnímu poškození buněk. Skvělé je, že sójové isoflavony obsažené v tempehu v těle působí právě jako zmiňované antioxidanty a podílejí se tak na odstraňování nežádoucích volných radikálů.

Hodí se sportovcům i hubnoucím

Tempeh je skvělým zdrojem bílkovin a mikroživin, jako je mangan, fosfor, hořčík, vápník a železo. Ideální koktejl! Bílkoviny podporují pocit sytosti a snižují chuť k jídlu, mangan pomáhá hlídat hladinu cholesterolu v krvi, fosfor zajišťuje udržení pravidelného srdečního pulzu, hořčík podporuje činnost nervové soustavy, vápník utváří tělesnou konstrukci a je důležitý pro normální činnost svalů a trávicích enzymů, železo je zase nezbytnou součástí krevního barviva hemoglobinu, které zajišťuje transport kyslíku do všech buněk těla.

Stará se o zdraví srdce

Tempeh je bohatý na sójové isoflavony, jak již bylo řečeno, jež kromě jiného snižují hladiny LDL špatného cholesterolu a triglyceridů. Triglyceridy v krvi mohou přispívat ke vzniku aterosklerózy – tukových plátů v tepnách.

Pečuje o střeva

Tempeh je plný prebiotik, tedy nestravitelných oligosacharidů, které poskytují palivo pro prospěšné bakterie ve střevě. Zdravý střevní mikrobiom je základem imunitního systému i duševního zdraví. Tak ochutnejte tempeh na medu, nebo ho jen otestujte s oblíbeným kořením. V obchodě ho najdete vedle vegetariánských pokrmů, hned vedle tofu a náhražek mas.

Zdroje: nutritionstripped.com, draxe.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat