Prostreno.cz

Zmenšování postavy zabrání růstové potraviny

Prcek versus dlouhán. Proč je babička menší, zatímco vy ji o hlavu převyšujete? Odhaduje se, že asi 80 % výšky dospělého člověka určují geny, o zbytku ale rozhodují faktory životního stylu. Třeba potraviny. Skutečně existují ty, díky kterým se postava „táhne“?

Bílkoviny, vápník, vitaminy D a K, ale taky základní mikro a makroživiny. Právě tenhle koktejl napomáhá zdraví kostí. Podle ortopedů je to tak, že tělesná výška se během života jen málokdy mění. Tedy aspoň do určité doby. Zmenšování v průběhu života je přirozený jev.

Většinou se jedná o ztrátu až tří centimetrů. Někteří jedinci pak po osmdesátce ztratí další centimetr výšky. Pokud je to víc, může to být jeden z příznaků osteoporózy. Obecně ale platí, že lidské tělo potřebuje řadu látek, aby prospívalo. A tyhle potraviny hrají v růstu a udržování tělesné výšky hlavní roli.

Mléko a mléčné výrobky

Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem bílkovin, vápníku, vitaminu D, hořčíku a vitaminů B. To je přesně to, co tělo potřebuje. Zároveň platí, že konzumace dostatečného množství vody a tekutin pomáhá buňkám absorbovat vodu, což pomáhá „napumpovat“ a posílit chrupavku, páteřní ploténky a další tkáně.

Mastné ryby (jako losos a sardinky)

Ryby a mořské plody jsou nejen dobrým zdrojem bílkovin, patří totiž k nejbohatším zdrojům zdravých omega-3 mastných kyselin, o kterých je známo, že podporují vyvíjející se tělo a napomáhají metabolismu kostí. Podle Office of Dietary Supplements (ODS), americké divize Národního institutu zdraví, omega-3 také ulevují od příznaků revmatoidní artritidy a zlepšují kognitivní funkce.

Listová zelenina

Hlávkový salát, kadeřávek, špenát nebo řeřicha. V tomhle případě se jedná o nejlepší rostlinné zdroje minerálů, a to včetně vápníku a hořčíku, stejně jako vitaminu C a dalších antioxidantů. Listová zelenina podporuje hustotu kostí a oddaluje oxidační stres, který může zhoršit zdravotní stav.

Brokolice a jiná brukvovitá zelenina

Zelí, kapusta, květák, ředkev, růžičková kapusta nebo brokolice. Stejně jako listová zelenina, tak i ta brukvovitá poskytuje fytonutrienty, vitamin C, vitamin K a další nezbytné živiny. Konkrétně „káčko“ zvyšuje hustotu kostních minerálů u lidí s osteoporózou a zároveň předchází zlomeninám kostí.

Vejce

Bez ohledu na to, co si kdo myslí o cholesterolu, vejce jsou plná vitaminů a minerálů, které napomáhají stavbě kostí. Jmenovitě se jedná o vitamin D, vitamin B, fosfor, železo a karotenoidy, jako je lutein a zeaxantin.

Maso

Hovězí maso je napěchované bílkovinami, které se skládají z aminokyselin, jež jsou „stavebními kameny“ svalů a tkání. Hovězí maso má také vysoký obsah minerálů, jako je železo a vitaminy skupiny B

Další potraviny

Fazole a další luštěniny jsou dobrým zdrojem vápníku a hořčíku, vápník je k mání i v sušeném ovoci, jako jsou rozinky, švestky, fíky a meruňky. Všechny tyhle laskominy podporují tělesnou výšku.

Zdroje: draxe.com, health.com, wikipedia.org, eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat