Prostreno.cz

Důležitost vitaminu B

Všichni víme, že denně přijímáme živiny – bílkoviny, sacharidy, tuky. Dočteme se o nich první poslední, od vzniku, jejich využitelnosti až po jejich zdroje. Trochu opomíjenou, ale neméně důležitou složkou, jsou mikroživiny, tedy vitamíny a minerální látky.

My se společně v dnešním článku podíváme na vitaminy, a protože je jejich škála opravdu široká, zaměříme se konkrétně na vitaminy skupiny B. Proč právě B? Z výzkumů vyšlo najevo, že málokdo z nás dokáže pokrýt byť jen jejich základní doporučenou denní dávku, přitom jejich důležitost pro naše tělo je stejná, jako každý jiný vitamín. 

Co jsou to vitaminy

Na úvod je správné, jen v krátkosti zmínit, co vitamíny vlastně jsou a proč jsou pro naše tělo důležité.  Vitaminy jsou jedny ze základních složek potravy, které se podílejí na metabolismu živin, jakým jsou sacharidy, bílkoviny, tuky a cukry. Dodávají našemu tělu vitalitu, regulují funkce tělesných funkcí, slouží k výstavbě nových tkání, podporují činnost našeho imunitního systému a v neposlední řadě slouží i jako prevence před různými onemocněními. Jejich nedostatkem tak dochází k ohrožení fungování celého organismu. 

Obecně rozdělujeme vitaminy rozpustné v tucích a ve vodě 

Mezi vitaminy rozpustné v tucích řadíme A, D, E, K, které mají tu schopnost se v těle ukládat, a vitamíny rozpustné ve vodě, jako jsou vitaminy skupiny B, které tu schopnost nemají, a tak je velice důležité je neustále doplňovat. Nedostatek vitaminů se projeví svými charakteristickými vlastnostmi, které označujeme jako hypovitaminóza. Jedná se o chorobný stav způsobený částečným nedostatkem určitého vitaminu. Naopak jejich nadbytek, je častější zejména u vitaminů rozpustných v tucích, které neodchází ven močí, jako je tomu u rozpustných ve vodě, tudíž v organismu mohou vyvolat toxické stavy a jejich ukládání v játrech. 

Vitaminy a sportovci

Potřeba vitaminů se zvyšuje spolu s fyzickou námahou, na což by si měli dát pozor zejména aktivní sportovci. Čím více zatěžujeme organismus, o to více naše tělo potřebuje dozásobit živinami, proto se v určitých chvílích nesmí tak úplně hledět na obecné denní doporučení. Doporučené denní dávkování nám má zajistit pouze základní pokrytí potřeb a už se nehledí na fyzickou aktivitu a denní režim každého z nás. Jejich potřeba se zvyšuje nejen u aktivních sportovců, ale i u žen užívající hormonální antikoncepci nebo kuřáků. Například ženy užívající hormonální antikoncepci mají z dlouhodobého hlediska nedostatek kyseliny listové, vitaminu B2, B6  nebo B12. Při nedostatku potřebných vitaminů, zejména tedy vitaminů skupiny B,  které jsou právě hlavním aktérem dnešního článku, dochází ke špatné regeneraci svalů, snížené schopnosti imunitního systému nebo tréninkového výkonu, a to přece v posilovně nechcete. 

Dbejte na příjem vitaminu B

Nepředstavujte si pod vitaminem B samostatnou jednotku. Naopak je to celý komplex vitamínů, které naše tělo neustále potřebuje doplňovat.  Celou tuto škálu vitaminů potřebujeme denně. Hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu, podílí se na přeměňování živin na energii, udržuje zdravý metabolismus, podporuje nervové funkce, funkci jater nebo vývoj plodu u těhotných žen. 

Vitaminy skupiny B jsou, jak jsme již zmínili, rozpustné ve vodě, tudíž  si v našem těle netvoří zásoby na horší časy a my tedy neustále musíme dbát na to, abychom je přijímali v dostatečném množství. Jedná se o esenciální látky, což znamená, že je nutné je přijímat ze stravy, protože si je naše tělo nedokáže samo vytvořit nebo uchovávat. Ačkoli všechny typy vitaminu B  mají podobnou stavbu, každý má jedinečné schopnosti, kterými napomáhá našemu organismu. Jejich dostatečný příjem slouží jako prevence srdečných chorob nebo jako prevence rakoviny prsu nebo trávicího systému. Hlavním nepřítelem, kdy o benefity vitaminů přicházíme, je při konzumaci průmyslově zpracovaných potravin. Například během přípravy bílé mouky se ničí vitaminy skupiny B, proto se ani z výživového hlediska její konzumace nedoporučuje. 

Následky nedostatku vitaminu B

Jejich nedostatek se projevuje duševními a neurologickými poruchami, narušením tvorby červených krvinek, může docházet k anémii, demenci a celkové slabosti organismu. Jejich deficit zapříčiňuje chronický stres, malabsorpci, spánkovou deprivaci, únavu nebo deprese. 

Vitaminy a jejich vliv na hubnutí

Valná většina z nás má zakořeněné tvrzení, že po vitaminu B se přibírá, protože podporuje chuť k jídlu, jenže opak je pravdou, a ani během redukce bychom neměli na dostatečný příjem vitaminu B zapomínat. Obecně jeho suplementace stabilizuje úroveň spalování. Vitaminy skupiny B jsou nezbytné k tvorbě trávicích šťáv, čímž paradoxně hubnutí napomáhají, protože tím udržují metabolismus stále na vysokých obrátkách. K vaší vysněné postavě ale samozřejmě nepostačí jen suplementovat vitaminy, ale zaměřit se zejména na zvýšení fyzické aktivity, kvalitní stravu a kalorický deficit. 

Jak zajistit optimální příjem

Nemějte ale strach. Pakliže máte pocit, že ve vaší stravě asi nemáte dostatek všech těchto vitaminů, dá se to snadno, a určitě i chutnědoplnit, zejména díky vybíráním si lokálních zdrojů potravin, kupováním průmyslově nezpracovaných surovin.

Zdroj: Johanka Mo, https://www.verywellfit.com/b-complex-vitamins-89411, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamins/vitamin-b/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat