Prostreno.cz

Koření pro lepší trávení

Vaše trávení „nešlape“ tak, jak by mělo? Zkuste mu dopřát zázvor, koriandr nebo kardamom. I takhle se situace dá jednoduše napravit!

Správné fungování trávicího systému je nezbytným předpokladem pro zdraví celého organismu. Proč? Pokud tento mechanismus nepracuje na plné obrátky, dochází ke zhoršenému vstřebávání důležitých živin a oslabení imunity, což zase zvyšuje riziko mnoha chorob. K takovému scénáři má bohužel blízko drtivá většina lidí. Jste jedním z nich i vy?

Faktory, o kterých víme své

Co všechno nedělá trávení příliš dobře? Jako první lze označit nevhodné stravování. Všechny ty zpracované potraviny tolik typické pro moderní dobu obsahují nadbytek soli, sacharidů, tuků a pochybných konzervantů. Zažívání dále nesvědčí nedostatek spánku, popíjení alkoholu, kouření, chronický stres a užívání některých léků. Nepoděkuje vám však ani za to, že vlivem časové tísně a spěchu polykáte příliš velká sousta. A teď ať hodí kamenem ten, koho se tyto „hříchy“ netýkají, že? Otázka tedy zní – jak a čím se trávení dá trochu vylepšit? Nabízí se třeba konzumace určitých druhů koření. Co byste řekli na tyhle?

Zázvor? To je poklad!

Máte pocit, že kolem zázvoru je to mnoho povyku pro nic? Věřte, že všechny ty pochvaly k němu vědci směřují naprosto oprávněně. Už několik studií prokázalo, že obsahuje fenolické sloučeniny, které zmírňují nevolnost, nadýmání, plynatost i gastrointestinální podráždění. Jeho jedinečné složení totiž stimuluje tvorbu žluči a zvyšuje aktivitu střevní lipázy, což je enzym pro ukázkové trávení naprosto nepostradatelný. Zázvor rovněž umožňuje snadnější průchod potravy a tlumí žaludeční křeče. Mimochodem, i na břišní bolístky způsobené menstruačním cyklem je jako dělaný.

Koriandr se také neztratí

Podobné účinky jako výše zmíněný zázvor má i koriandr. I ten zastavuje žaludeční nepohodlí, jako jsou průjmy a jiné „radosti“. Zvláště užitečný je pro osoby trpící syndromem dráždivého tračníku. A má i další přednost. Podle jisté zahraniční studie uskutečněné na zvířatech je koriandr schopný detoxikovat tělo od těžkých kovů.

Řekněte ano kardamomu

Máte doma kardamom? V čínské a ajurvédské medicíně se k podpoře trávení využívá již celá staletí. Kromě toho funguje i jako diuretikum, jež vás zbaví otoků. Stále častěji se objevují i názory, že toto koření vhodné do sladkých i slaných pokrmů přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu, přičemž je štědrým zdrojem minerálů, jako je železo, vápník a hořčík.

Zdroje: foodrevolution.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18403946/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19216660/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11535365/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18037596/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat