Prostreno.cz

Nutriční rozdíly mezi chlorellou a spirulinou

Chlorella versus spirulina. Nevíte, co pro vás bude lepší? Záleží na tom, kolik chcete přijímat omega-3 mastných kyselin, bílkovin nebo vitaminu B1. V obsahu těchto látek tkví hlavní odlišnosti.

Chlorella je sladkovodní řasa, spirulina zase sinice, jejíž vlákna mají tvar spirály. Oba tyto prostředky patří mezi vyhledávané doplňky stravy, oba mívají působivé zdravotní výhody. Pokud si ale myslíte, že jsou navlas stejné, tak to zase nejsou. Panují mezi nimi určité rozdíly!

Není omega jako omega

Oba zmíněné „medikamenty“ se mohou pochlubit množstvím polynenasycených tuků, které jsou důležité pro správný růst buněk a mozkové funkce, jak vyplývá z odborných výzkumů. Tyto látky si tělo nedokáže vyrobit samo, tudíž je odkázané na vnější zdroje. Jejich dostatečný příjem je spojován kupříkladu s nižším rizikem kardiovaskulárních chorob, útlumem zánětů a prevencí rakoviny. Studie, jejíž poznatky publikoval magazín Molecules, prokázala, že chlorella obsahuje více omega-3 mastných kyselin, zatímco spirulina má více omega-6 mastných kyselin. Co další odlišnosti?

Ta záležitost s proteiny

O důležitosti bílkovin nelze pochybovat, neboť regulují průběh dějů, zprostředkovávají transport látek, povzbuzují obranyschopnost a urychlují hojení. Odkud je plnými doušky načerpáte? S jejich podílem je na tom o chlup lépe spirulina, kterou jako doplněk stravy konzumují při vesmírných misích i astronauti z NASA. Na základě vědeckých výzkumů se zjistilo, že ve srovnání s chlorellou poskytuje proteiny až v 10 procentní vyšší míře.

Jak je to s vitaminem B?

Odborné poznatky průzkumů rovněž naznačují, že spirulina je štědřejší zásobárnou vitaminu B1 a mědi. Na stranu druhou má zase o trochu méně antioxidantů. Je tedy těžké říct, zda je lepší jedno či druhé. V každém případě ale platí, že o užívání těchto prostředků byste se měli poradit s ošetřujícím lékařem, neboť chlorella i spirulina může negativně působit na některé běžné léky, zejména ty na ředění krve. To jste věděli?

Zdroje: healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26561078/, mdpi.com/1420-3049/19/2/2344, mdpi.com/2227-9032/5/2/29, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29715470/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4418048/, mdpi.com/1420-3049/19/2/2344, sciencedirect.com, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5489447/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5489447/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat