Prostreno.cz

K popcornu z mikrovlnné trouby není radno čichat

Rádi si dáváte popcorn z mikrovlnky, a to nejen večer u televize? Jeho konzumace prý zvyšuje riziko rakoviny. Inhalace máslové vůně údajně zase poškozuje plíce!

Názory na popcorn se různí. Zatímco ten „obyčejný“ a bez příchutě je považován za zdravou potravinu, protože obsahuje spoustu vlákniny a bílkovin, pokud si praženou kukuřici dáte třeba v kině, už to žádná hitparáda není. Americká kardiologická asociace varuje, že tohle občerstvení zprostředkovává více než 1 000 kalorií a 2 650 miligramů sodíku, čímž přispívá k vysokému tlaku a tím pádem i k rozvoji kardiovaskulárních chorob (1). A co takový popcorn do mikrovlnky? Je dobrý, má ho každý supermarket a stojí pár korun. Jak moc vám ale může uškodit?

Libo trochu chemie?

Asi každý, kdo se zmíněným produktem někdy přišel do styku, ví, že se sáček dá jednoduše do trouby, ze které se po několika minutách ozývá pukání zrn. Jakmile jsou prodlevy mezi zvuky delší, znamená to, že popcorn bude hotový. Co jen tady může být špatně? Hádat můžete dvakrát, jde právě o ten sáček. Studie, jejíž poznatky zveřejnil akademický žurnál Environmental Health Perspectives, naznačuje, že tento obal obsahuje škodlivé syntetické chemikálie zvyšující pravděpodobnost rakoviny plic (2, 3)). S pytlíkem nebo bez něj, raději k takto připravenému mlsu ani moc nečichejte. Nebo vás vaše plíce budou proklínat!

Jizvy, které nezmizí

Popcornové plíce neboli bronchiolitis obliterans. Už jste o této komplikaci slyšeli? Lze ji zjednodušeně vysvětlit tak, že v důsledku dráždění respiračních bronchiolů (průdušinek) vzniká zánět, který se následně sice zhojí, ale zanechá za sebou průdušinky zjizvené a zúžené. To způsobuje sípání, kašel a dušnost, v krajních případech dokonce selhání plic. Kdo a co za to může? Zní to asi divně, ale máslová vůně popcornu. I toto aroma je totiž vizitkou chemikálií, konkrétně pak diacetylu. Jeho častá inhalace poškozuje dýchací cesty a nahrává rozvoji bronchiolitis obliterans, příznaky se dají přirovnat k chronické obstrukční plicní nemoci, sděluje výzkum (4).

Zdroje: (1)www.heart.org/en/news/2019/06/18/popcorn-as-a-snack-healthy-hit-or-dietary-horror-show, (2) www.ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/EHP6335, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814617304545?via%3Dihub, (4) www.cdc.gov/niosh/topics/flavorings/exposure.html






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat