Prostreno.cz

Princip čistého stravování

Čisté stravování je v podstatě staré dobré jídlo, které klade důraz na nezpracovanou kuchyni bohatou na živiny.

Čisté znamená "čisté" ve vztahu k potravinám.  To znamená především, že se v co největší míře vyhýbáme přísadám. Na rozdíl od trendu nízkého množství sacharidů nebo veganské kuchyně se v podstatě konzumuje vše. Je ale důležité, abyste všechny ingredience a potraviny konzumovali v co nejpřirozenější formě a nezpracované. Čisté stravování na druhé straně snižuje množství zpracovaných produktů – tj. konzervovaných potravin, potravin s umělými přísadami, jako jsou aromata a látky zvyšující chuť (1).

Pravidla pro čisté stravování

Pravidla, jak jíst čistě, jsou vlastně velmi jednoduchá: žádné hotové výrobky a žádné rychlé občerstvení, potraviny bez přídatných látek: bez konzervantů, barviv a látek určených k aromatizaci. Měli byste používat výhradně čerstvé potraviny, nejlépe z trhu, sezonně, regionálně a v ekologické kvalitě a nepoužívejte stolní cukr a umělá sladidla, místo toho třeba javorový sirup a cukr z kokosových květů. Lepší než bílá mouka, je ta celozrnná a výrobky z ní, s nízkým obsahem soli, ale naopak s přidáním bylinek. Jíst byste měli pět až šest jídel denně – 3 větší jídla a 3 svačiny (1).

Vyhněte se nasyceným tukům, místo toho používejte zdravé tuky, jako jsou ty, které se nacházejí v řepce, olivovém oleji a kokosovém tuku, stejně jako ryby. Hodně pijte a vyhýbejte se alkoholu. Jednoduchost je motto čistého stravování: Potraviny s příliš mnoha přísadami nejsou ztělesněním "čistého", dokonce ani recepty nemusí být dlouhé (1).

Lze s čistým jídlem zhubnout?

Primárním cílem čistého stravování není zhubnout, ale udělat něco dobrého pro tělo a jíst co nejzdravěji. Ve většině případů však kilogramy automaticky při změně stravy ztratíte, což je často příjemným vedlejším účinkem. Mezi další přínosy pro zdraví patří vyvážená hladina cukru v krvi z konzumace pravidelných jídel, stejně jako více energie a pocit lehkosti. Následovníci čistého stravování také hlásí další pozitivní účinky svých stravovacích návyků, jako je zlepšení pokožky a méně časté bolesti hlavy a nachlazení (1).

Čisté vaření a pečení

Pokud chcete jíst "čistě", musíte si trochu naplánovat stravu. Protože když přijde chuť na sladké nebo jdete do restaurace, potřebujete alternativu. A vaření také vyžaduje čas a plánování, abyste měli čerstvé ingredience vždy po ruce. Pokud to vezmete v úvahu, můžete tuto forma výživy dobře integrovat do každodenního života. Čisté pečení se musí obejít bez bílé mouky a cukru. Lehkou pšeničnou mouku nahradíte celozrnnou moukou – například špaldovou nebo celozrnnou moukou. Bezlepková kokosová mouka nebo mandlová mouka také chutnají dobře. Ořechová mouka, kamut nebo emmerová mouka jsou také vhodné. Místo margarínu se používají vysoce kvalitní tuky, jako je kokosový olej nebo olivový olej. Bílý stolní cukr se nahrazuje medem, javorovým nebo rýžovým sirupem, také třtinovým cukrem, cukrem z kokosových květů nebo sušeným ovocem, jako jsou datle.

Zdroj: essen und trinken, názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6545628/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat