Prostreno.cz

Svěží vůně medvědího česneku

Medvědí česnek intenzivně voní česnekem, jeho chuť je kořeněná, ale zároveň nádherně svěží. Jak připravit chutné pokrmy s medvědím česnekem? A čemu věnovat pozornost, pokud chcete sbírat medvědí česnek v přírodě?

Medvědí česnek, také nazývaný lesní česnek, je jedním z nejznámějších divokých bylin využívaných v kuchyni. Má rád vlhké půdy a roste v sezoně od března do května. Listy jsou až 30 centimetrů dlouhé, protáhlé s kulatým koncem a vyznačují se velmi dlouhými řapíky. Květy medvědího česneku mají bílou barvu a hvězdicovitý tvar.

Medvědí česnek chutná podobně jako česnek, ale není tak intenzivní a po konzumaci nezanechává nepříjemný zápach. Používají se mladé listy medvědího česneku a cibule. Vzhledem k tomu, že medvědí česnek chutná nejlépe čerstvý, je oblíbený do salátů, polévek nebo na výrobu pest a dává jídlu krásnou zelenou barvu a kořeněnou, silnou vůni. Pokud máte medvědího česneku příliš mnoho, můžete ho zamrazit –⁠ a užívat si ho po pak celý rok.

Medvědí česnek a jeho účinky

Medvědí česnek je bohatý na minerály a vitaminy. Hořčík posiluje naše svaly, vitamin C (na každých 100 g připadá 150 mg vitaminu C) chrání před nachlazením. Medvědí česnek má stejný pozitivní vliv na naše zdraví jako běžný česnek. Aromatické látky, které poskytují nezaměnitelnou chuť – tzv. sulfidy – se při rozdrcení listů přeměňují na allicin. Ten má antibakteriální účinek, který může bojovat proti nachlazení a zmírnit horečku a kašel.
Kromě toho medvědí česnek pomáhá proti žaludečním potížím a má pozitivní vliv na metabolismus.

Pozor při sběru

Vždy následujte svůj nos! Medvědí česnek vyzařuje kořeněnou česnekovou vůni a roste v bylinných, stinných listnatých lesích na vlhkých půdách. Často se nachází v lužních lesích řek nebo v blízkosti údolí potoků. Od poloviny dubna vykukují bílé květy mezi zelenými listy, což usnadňuje sběr. Medvědí česnek můžete najít také na trzích nebo si ho můžete pěstovat na zahradě nebo parapetu.

Medvědí česnek vypadá velmi podobně jako jedovatá konvalinka. Proto sbírejte medvědí česnek pouze tehdy, pokud jste si jistí!

Pokud si nejste jisti, otřete si list mezi rukama. Pokud voní jako česnek, pak je to medvědí česnek. Pokud nevoní, nechte listy v lese, protože riziko otravy je příliš velké.

Sbírejte pouze tolik listů, kolik potřebujete k jídlu. Aby se rostlina mohla vyvíjet, měli byste sklízet pouze jeden list na rostlinu, nejlépe na dně stonku. Medvědí česnek sbírejte před rozkvětem, pak je nejvíce aromatický.

Ujistěte se, že medvědí česnek není napaden liščí tasemnicí. Abyste se vyhnuli infekci, musíte listy pečlivě umýt.

Zdroj: názory autora, www.eatsmarter.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat