Prostreno.cz

Zdravotní rizika spojená s konzumací bazalky

Bazalka má mnoho předností, ale pozor, uškodit může také. Proč by s ní měli být obezřetní lidé s nízkým tlakem i ti, kteří se chystají na operaci?

Bazalka pochází z Indie, kde byla dle historických pramenů a dochovaných důkazů pěstována již před pěti tisíci lety. Není tedy vůbec žádným bylinkovým nováčkem! Hindské kultury ji považují za posvátnou rostlinu a takřka zázračné schopnosti ji přisuzují i vědci.

Poklad, co dává zelenou zdraví

Studie za studií potvrzuje, že bazalka předchází zapomětlivosti spojené s chronickým stresem i stárnutím. Také z nich vyplývá, že podporuje zotavení po mozkové mrtvici, přičemž reguluje hladinu cholesterolu, triglyceridů a krevního cukru. Nelze jí odepřít ani to, že napomáhá lepší průchodnosti cév, což má příznivý vliv na celý kardiovaskulární systém. Zároveň působí jako prevence žaludečních vředů i některých typů rakoviny, a to včetně rakoviny prsu, tlustého střeva a slinivky břišní. Tato aromatická rostlinka se tedy skutečně nezdá!

Repelent, který zabraňuje kazům

Prokázáno je také to, že zvyšuje duševní bdělost a zabraňuje růstu bakterií způsobujících zubní kazy. Rovněž odpuzuje hmyz, jako jsou komáři a klíšťata. To je právě v letním období skutečně k užitku! Věděli jste, že bazalka působí i jako antibiotikum a pomáhá léčit infekční onemocnění? Ano, pozitivních účinků tedy rozhodně nenabízí málo. Na stranu druhou by ale každý její konzument a uživatel měl znát i rizika. V některých situacích totiž tenhle zázrak umí i ublížit, o čemž se moc nemluví.

Pro někoho dar, pro jiného prokletí

Máte nízký krevní tlak? Pak bazalku z kuchyňského repertoáru raději vyřaďte, nebo si dejte velký pozor na konzumované množství. Tlak vám totiž může ponížit ještě víc, což slibuje nepříjemnosti v podobě mdlob a bolestí hlavy. Varování platí i v případě, chystáte-li se na nějaký operační zákrok. Tato bylinka má vliv na srážlivost krve, proto se před chirurgickými zásahy vůbec nedoporučuje. Problematičtější může být i její v kombinace s užívanými léky na srážení krve – zde se vyplatí konzultace s lékařem.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29546690/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28163956/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19505553/





Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat