Prostreno.cz

Neprávem odsuzované potraviny

Pokud bychom měli jídlo rozdělit do skupin, pak by to bylo na zdravé a nezdravé. Nebo ne? Některé potraviny nejsou pro naše zdraví tak špatné, jak si myslíme – alespoň pokud si dáme pozor na pár věcí.

Jsou situace, kdy nám černobílé myšlení usnadňuje život, protože dokážeme lépe posuzovat situace. Bohužel tento typ klasifikace na „dobré“ a „špatné“ používáme až příliš často – dokonce i v oblastech, kde to není rozumné. Týká se to například výživy. Protože jídlo nejde rozdělit jednoduše jen na zdravé a nezdravé. Koneckonců, jídlo se skládá z bezpočtu složek, které také nejsou jen „dobré“ nebo „špatné“.

Zejména o těchto potravinách se často říká, že jsou škodlivé pro naše zdraví. A vlastně neprávem! Když vezmeme v úvahu pár věcí, nejsou tyto potraviny zdaleka tak nezdravé, jak si myslíme.

Obilí

Chléb a těstoviny z obilí většinou označíme za nezdravé. Tolik sacharidů! Ale jsou důležití dodavatelé energie, které potřebujeme, abychom získali energii a zůstali nasycení po dlouhou dobu. Jak už to tak v životě bývá, i zde je důležité správné množství, protože příliš mnoho pečiva může vést k nepříjemnému pocitu plnosti a dalším obtížím.

Dokud ale jíme střídmě – a především celozrnné potraviny, mohou být chléb, těstoviny a podobně důležitou složkou vyvážené stravy. Výrobky z celozrnné mouky nás zasytí na dlouhou dobu a dodají energii. Za tento efekt vděčí takzvaným komplexním sacharidům, které způsobují, že hladina našeho krevního cukru stoupá pomalu a plynule – na rozdíl od jednoduchých sacharidů z bílé mouky, které způsobují, že krevní cukr prudce vyletí a pak stejně rychle klesá.

Vláknina obsažená v potravě tento účinek ještě zvyšuje. Nejenže vás zasytí na dlouhou dobu, má také pozitivní vliv na trávení.

Káva

Milujeme kávu! Může za to především povzbuzující účinek horkého nápoje. Kofein, který obsahuje, inhibuje účinek adenosinu, přenosové látky, která normálně signalizuje našemu tělu únavu.

Neustále se tvrdí, jak je káva nezdravá – a ano, příliš mnoho může být škodlivé. Ale s mírou je káva dokonce prospěšná našemu zdraví. Americká elitní Harvardova univerzita ve své studii zjistila, že umírněná konzumace kávy – zhruba tři až pět šálků denně – může snížit riziko srdečních onemocnění o 15 procent ve srovnání s úplnou abstinencí kávy. 

Čokoláda

Po čokoládě bychom měli být tlustí a nemocní. Ale třeba hořká čokoláda má dokonce přednosti! Protože vysoký obsah kakaa zajišťuje stejně velký podíl flavanolů, což jsou sekundární rostlinné látky s antioxidačním účinkem. To znamená, že chrání naše buňky před volnými radikály, například před vlivy prostředí. Podle studie italské univerzity v L'Aquile může mít hořká čokoláda dokonce pozitivní vliv na zdraví našeho srdce, protože mimo jiné snižuje krevní tlak.

Pokud si chcete čokoládu vychutnat bez výčitek, měli byste si dávat pozor na množství a dbát na to, aby obsahovala alespoň 70 procent kakaa. Nemělo by být příliš mnoho cukru, másla a podobně – dobrým ukazatelem je kakao jako první záznam na seznamu surovin.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat