Prostreno.cz

Nejlepší potraviny pro lidi s kýlou

Tříselná kýla nutně není nebezpečná. Sama se však nezlepší a může vést k život ohrožujícím komplikacím. Jestli se s ní potýkáte, především jezte ty správné věci!

Tříselná kýla. Co to vlastně je? Tříselná kýla se objevuje ve chvíli, když tkáň, jako je část střeva, vyčnívá přes slabé místo v břišních svalech. Výsledná boule pobolívá, zvláště když kašlete, ohýbáte se nebo zvedáte těžký předmět. Kýla přitom může postihnout kohokoli, ale častější je u mužů. Víte, které potraviny jsou pro lidi s kýlou užitečné?

Necitrusové plody

Citrusy mohou zvýšit riziko kyselosti, která negativně ovlivňuje příznaky kýly. Proto jsou v tomto případě vhodné pouze necitrusové plody, jako například banány, jablka, hrušky a melouny. Bývají skvělým zdrojem živin a vlákniny, jež je pro lidi s kýlou důležitá. (Zvýšený příjem vlákniny pečuje o hladší pohyby střev. S větším množstvím vlákniny dokonce můžete snížit riziko zácpy a zmírnit tlak na vaše střeva.)

Listová zelenina

Listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Je nabitá vitaminy, minerály a vlákninou. Proto upřednostňujte kapustu, brukev, špenát, zelí či řeřichu. Pokud nejste fanouškem ani jednoho z nich, vlákninu doplňujte prostřednictvím mrkve, sladkých brambor a okurek.

Libové bílkoviny

Protein je základní živinou pro opravu a stavbu tkání v těle. Mnoho živočišných zdrojů bílkovin přichází s množstvím nezdravých tuků, které mohou přispívat k obezitě. Zvýšená hmotnost stresuje trávicí systém a kýlu dále zatěžuje. Libové bílkoviny, jako je kuřecí maso bez kůže, bílé ryby, jogurt, fazole, čočka, arašídové máslo a nízkotučné mléko, mohou zvýšit příjem bílkovin, aniž by se zvýšily hladiny tuku.

Zdravé oleje

Některé druhy olejů obsahují vysoké množství trans-tuků, jež ohrožují celkové zdraví. Nezdravé oleje se podílejí na zažívacích potížích a pálení žáhy, což jsou špatné zprávy pro všechny lidi s kýlou. Kdykoli je to možné, volte panenský olivový a kokosový olej – v bio kvalitě.

Celá zrna

Celá zrna jsou nejlepší alternativou k rafinovaným zrnům, mouce a dalším potravinám. Rafinované obiloviny a mouka z nich se často nazývají prázdnými sacharidy, protože do stravy nepřináší žádnou vlákninu. Celá zrna jsou naopak bohatá na výživu a právě i vlákninu. Když jíte zrno nezpracované, kousky celých semen a zrn se dostanou společně se škrobem až do tlustého střeva, kde si na nich pochutnají užitečné bakterie. Ochutnáte třeba stoprocentně žitný chléb s až devadesátiprocentním podílem celozrnné mouky, jež obsahuje právě celá zrna včetně obalové vrstvy a klíčků?

Ovesné vločky

Ovesné vločky, hnědá rýže a další potraviny s nižší kyselostí, jako je květák či ořechy, jsou účinné na naturalizaci silné žaludeční kyseliny a nezhoršují tak příznaky tříselné kýly.

Zdroje: www.pharmeasy.in, www.mayoclinic.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat