Prostreno.cz

Pro lepší pohodu jednoduše jezte zdravě

Chutné jídlo, které nedá moc práce: Jíst zdravě není tak těžké. Máme pro vás tipy, jak jíst zdravě a chutně.

"Jídlo je lék," řekl Hippokrates. V zásadě měl samozřejmě pravdu. Koneckonců každý den přijímáme s jídlem životně důležité látky, jako jsou vitamíny a minerály, které udržují naše tělo fit a plné energie.

Moderní stravovací návyky bohužel samy o sobě příliš dobré nejsou. Ve starověkém Řecku nebyly žádné řetězce rychlého občerstvení, žádné přeplněné regály supermarketů a žádné hektické jídlo ve stoje mezi dvěma pracovními schůzkami. Každý, kdo chce využívat jídlo jako léčivý zdroj energie a podporovat metabolické procesy, by proto měl dbát na kvalitní jídlo, pravidelné stravování a vědomý požitek.

Snídaně

Nastartovat spalovací motor hned, jakmile vstanete, lze, pokud si místo dvou šálků espressa zvyknete na opravdovou snídani. Italské studie prokázaly, že celozrnné produkty a zejména jogurty s ovocem jako dopolední svačina urychlují spalování na celý den. Na druhou stranu, pokud ráno držíte půst, přibíráte mnohem rychleji.

Obědy

Rozložte si jídlo do celého dne. Nejezte příliš málo ze strachu, že byste mohli přibrat. Dobře fungující metabolismus potřebuje dostatek živin, čím méně jídla mu tedy dáte, tím záludnější jeho zpracování nakonec bude. Lehká jídla jako ryby a zelenina jsou samozřejmě lepší než vydatná masová jídla s bramborem a omáčkou, zvláště pokud chcete být po obědě produktivní.

Večeře

Žádná studie dosud nepotvrdila rozšířený názor, že když jíte večer, tloustnete. Přesto výběr večeře rozhoduje o tom, zda se metabolismus přes noc zrychlí, nebo se spíše zastaví. Na jedné straně se ti, kteří se rozhodnou pro večeři bohatou na bílkoviny, budou cítit rychleji sytí. Na druhou stranu bílkovinné stavební složky organismus nezpracuje tak rychle jako sacharidy, zatímco tělo čerpá energii z dostupných zásob. Závěr: Večerní krůtí steak je lepší než rychle připravené těstoviny.

Zdroj: www.brigitte.de/gesund/gesundheit/ernaehrung--gesund-ernaehren---fuer-ein-besseres-wohlbefinden-10147150.html






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat