Prostreno.cz

Potraviny pro pevné zdraví kostí

Už ve 30 letech kosti pomalu začínají řídnout! Co s tím? Konzumace správných potravin, ke kterým patří třeba i sýr, může tento proces zpomalit!

Jak tělo stárne, může reabsorbovat fosforečnan vápenatý z kostí a důležité minerály místo toho, aby je v kostech zadržovalo. Kvůli tomu jsou kosti čím dál slabší. Když tento proces dosáhne určité fáze, nazývá se osteoporóza, jejímž hlavním rizikem je hrozba zlomenin i při každodenních činnostech. (Ženy ve věku 50 let a starší a muži ve věku 70 let a starší mají vyšší riziko osteoporózy než mladší ženy a muži.) Jednou z nejlepších obranných linií je strava. Konzumace správných potravin přispívá k pevnosti kostí a zvyšuje jejich hustotu – v každém věku.

Jogurt

Pokud jde o zdraví kostí, řeč je hlavně o dvou klíčových živinách, a to vápníku a vitaminu D. Vápník podporuje stavbu kostí a zubů, zatímco déčko zlepšuje vstřebávání vápníku a je zodpovědné za růst kostí. Obojí se nachází v jogurtu, který tělu dodává 30 % denní doporučené hodnoty vápníku a 40 % denní doporučené hodnoty vitaminu D.

Mléko

Populárním zdrojem vápníku je pochopitelně i mléko. Jeden šálek, ať už odstředěného, ​​nízkotučného nebo plnotučného mléka, ​​v sobě ukrývá až 300 miligramů uvedeného minerálu. V mléce je i vitamin D, ovšem ale jen ve stopovém množství, proto jej výrobci do svých produktů přidávají.

Sardinky

Tyto drobné ryby, které se často vyskytují v konzervách, mají překvapivě vysoké hladiny vitaminu D i vápníku. A sluší se uvést, že skvěle chutnají.

Losos

Losos je plný omega-3 mastných kyselin prospěšných pro srdce, ale pochlubit se může právě i déčkem. Bylo také prokázáno, že doplňky s rybím olejem snižují ztrátu kostní hmoty, a mohou tak osteoporóze předcházet. Pokud nejste příznivci lososa, vyměňte jej za tuňáka.

Sýr

Sýr je plný vápníku, ale také sodíku a tuku. Proto není vhodné jíst ho v nadměrném množství.

Špenát

Tato zelenina je skvělou volbou, pokud nejíte mléčné výrobky, protože jeden šálek vařeného špenátu obsahuje téměř 25 % denní potřeby vápníku, navíc tělu dodá vlákninu, železo a vitamin A.

Tofu

Půl šálku tofu obohaceného vápníkem obsahuje přes 400 miligramů vápníku. Sója má také další výhody pro stavbu kostí. Chemické látky rostlinného původu zvané isoflavony kosti posilují.

Ořechy

Arašídy a mandle obsahují draslík, který chrání před ztrátou vápníku. Ořechy také obsahují bílkoviny a další živiny, jež hrají podpůrnou roli při budování silných kostí. Tak dobrou chuť.

Zdroje: www.healthfitnessrevolution.com, www.medlineplus.gov, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat