Prostreno.cz

Zdravotní pozitiva grapefruitu

Šťavnatý, voňavý i všestranný. Grapefruit pochází z ostrova Barbados a je křížencem sladkého pomeranče a velkého citrusového ovoce zvaného pomelo. Zde je několik postřehů o tom, proč je chutnou součástí zdravé stravy.

Ačkoli grapefruit je převážně voda, jedná se o velmi zdravou potravinu s vysokým obsahem vitaminů, minerálů a živin. Co všechno umí?

Podporuje zdraví srdce

Grapefruit, stejně jako jiné ovoce, poskytuje dobrou dávku vlákniny, která může pomoci podpořit zdraví srdce (1). Potraviny bohaté na vlákninu snižují zánět a zmírňují vysoký krevní tlak.

Pečuje o střeva

Vláknina zároveň pomáhá předcházet zácpě a podporuje růst prospěšných bakterií (2). Ve neposlední řadě vytváří pocit sytosti, čímž zabraňuje přejídání.

Posiluje imunitu

Kromě vlákniny toho mají grapefruity v zásobě více. Stejně jako pomeranče a jiné citrusové plody patří ke slušným zásobárnám vitaminu C. Ve skutečnosti jeden celý, střední grapefruit tělu dodá 100 % denní potřeby tohoto vitaminu a zároveň silného antioxidantu, který je skvělý pro imunitní systém a boj proti virům a bakteriím.

Chrání před záněty

Grapefruity mají i další výhodu, kterou jiné citrusové plody nesdílejí, a to je jejich vysoká hladina vitaminu A neboli betakarotenu. Takový pomeranč poskytuje asi 4 % vitaminu A, zatímco celý grapefruit „spláchne“ více než 50 % denní potřeby. Vitamin A je velmi důležitý pro zdraví očí a stejně jako vitamin C podporuje imunitní systém a pomáhá chránit před záněty (3).

Je užitečný při chemoterapii

Grapefruit dodává asi 10 % denní potřeby draslíku spolu s 8 % požadavků na tiamin a folát. Další antioxidační sílu získáte také z lykopenu, přírodní, výživné sloučeniny, která se nachází v rajčatech a vodním melounu. Antioxidanty pomáhají snižovat opotřebení buněk a jsou užitečné při chemoterapii. Ve skutečnosti zmírňují toxicitu vyvolanou chemoterapeutickými látkami (4).

Účinky grapefruitové šťávy: Jsou stejné?

Přináší pití grapefruitové šťávy stejný užitek jako konzumace samotného ovoce? Ne tak docela. Ovocná šťáva představuje pohodlný způsob, jak získat vitaminy a minerály z celého ovoce, ale není zrovna ideální. Pití ovocné šťávy má tendenci dodávat vyšší koncentrace cukru, který zvyšuje hladinu glukózy v krvi.

Nežádoucí účinky grapefruitu

Lidé s trávicími nebo žaludečními potížemi mohou být citliví na kyselinu v grapefruitu a jiných kyselých látkách, jako je ocet nebo rajčatová omáčka. Grapefruit také může interagovat s některými léky na alergii, krevní tlak něco cholesterol.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5731843/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8153313/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6162863/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6111235/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat