Prostreno.cz

Bleskový detox pro játra

Nezdravý životní styl zatěžuje nejen psychiku, ale i tělo. Životní hříchy jako nadměrný alkohol, tučná jídla a málo pohybu nutí náš hlavní detoxikační orgán – játra - běžet na plné obrátky. Protože ten nenápadný orgán ve tvaru bumerangu v pravé horní části břicha je skutečný všeuměl.

Játra řídí náš metabolismus a energetickou bilanci, regulují spotřebu energie, metabolismus cukrů, bílkovin a tuků a například ukládají cukr ve formě glykogenu. Uchovává také vitaminy rozpustné v tucích, vitamin B12, železo a mnoho minerálních látek.

Kromě toho jsou játra zodpovědná za tvorbu nezbytných bílkovin, za srážení krve a za tvorbu hormonů a protilátek. Navíc podporuje trávení tvorbou žlučových kyselin a je nejdůležitějším detoxikačním orgánem v těle. Je mimo jiné zodpovědná i za detoxikaci alkoholu. Orgán také filtruje a váže další toxiny, léky a konečné produkty metabolismu.

Zhubněte díky detoxu jater

Má tedy zásadní funkci z hlediska metabolismu a má vliv i na tělesnou hmotnost a neoblíbené tukové zásoby jako je např. B. Břišní tuk. Pokud se tedy budete o svá játra dobře starat, můžete zároveň shodit pár kilo.

Potraviny dobré pro játra

Naštěstí jsou játra extrémně schopná a při poškození se sama regenerují, ale aby to fungovalo, měli byste pro ně občas udělat něco dobrého a dát jim pauzu. Tyto potraviny byste měli jíst častěji.

Hořká zelenina

Endivie, čekanky, artyčoky, růžičková kapusta a šalvěj zvyšují produkci žluči. Tuk obsažený v potravinách se díky tomu lépe vstřebává. Snižují také vysoké hladiny lipidů v krvi. Jednoduše je čas od času nakrájejte do salátu.

Řepa

Kulatá kořenová zelenina je bohatá na antioxidanty a obsahuje mnoho sekundárních rostlinných látek, jako je pektin, které pomáhají játrům zbavovat se toxinů. Červená řepa má také látky, které brzdí zánětlivé procesy, a podporují tak detoxikaci. Dopřejte si ji raw v salátu nebo smoothie co nejčastěji.

Brokolice

Malé „ministromečky“ mají vysoký obsah antioxidantů a vlákniny. Navíc mají značné množství vitaminů C a E. Obsahují také velké množství chlorofylu, zelené barvivo vyplavuje z těla toxiny a uleví játrům. Zelenina aktivuje činnost jater, podporuje čištění střev a zrychluje metabolismus. 

Batáty

Podobně jako mrkev nebo dýně obsahuje kořenová zelenina dostatek karotenoidů. Podporují játra a zachycují volné radikály. Také chrání pokožku před UV zářením a rakovinou. 

Zelená listová zelenina

Špenát, pak choi, mangold nebo kapusta mají kvalitní obsah účinných látek (vitaminy C a E, kyselina listová, selen a betakaroten), chrání před infekcemi a eliminují toxiny.

Recept na kurkumové smoothie na hubnutí

Kurkuma stimuluje tvorbu žaludeční šťávy a žluči a podporuje játra při trávení tuků. Kurkuma je navíc jedním z nejúčinnějších spalovačů tuků a podporuje tání tuků tím, že stimuluje buněčný metabolismus a urychluje trávicí procesy. Ideální, pokud chcete zhubnout.

Ingredience na 1 sklenici

Dužina z 1 pomeranče

½ půlky manga

1 lžička zázvoru (nahrubo nasekaný)

1 lžička kurkuma (mletá)

140 ml mandlového mléka s vanilkou

1 lžíce přírodního jogurtu

1 lžička javorového sirupu

1 hrst kostek ledu

Postup

Vše promíchejte a vychutnejte si.

Zdroj: www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1007/BF01797915, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat