Prostreno.cz

Zabijáci z kuchyně, kteří na vás dennodenně útočí

Pochopitelně, že doma se dají uvařit zdravá, výživná jídla, která odpovídají vašim aktuálním preferencím. V kuchyních se však objevují přísady, kterým bychom se měli vyhnout, protože jsou tichými zabijáky. Které patří k těm nejhorším?

O jídle, které si připravíte doma, máte dokonalý přehled. Víte, co obsahuje, jaké má nutriční hodnoty a podobně. Není však žádným tajemstvím, že vaše spíž ukrývá i položky, které pro organismus nejsou dobré. O těchto záludných položkách se mluví dnes a denně!

Cukr

Protože cukr způsobuje otoky kloubů, jater a mozku, jeho koncentrovaná forma je jedovatá. Pokud trpíte chronickou nemocí nebo vážným úrazem, cukr bude bránit hojení organismu. Ve skutečnosti pohání rakovinné buňky a všechny infekční nemoci. Zabraňuje také vstřebávání živin, zejména minerálních látek (1). Přidané cukry poskytují energii (kalorie), ale zároveň způsobují choroby a vedou ke snížení kvality života.

Mouka

Víceúčelová mouka je pro tělo extrémně škodlivá. Častá konzumace potravin obsahujících rafinovanou mouku má za následek přibírání na váze. Tedy nejen to. Při konzumaci mouky dochází ke zvýšení cholesterolu a triglyceridů v krvi. Proto odborníci doporučují upřednostňovat mouku celozrnnou (2).

Sůl

Nadměrná konzumace soli je extrémně škodlivá pro zdraví vašeho srdce. Podle studií lidé, kteří přijímají příliš mnoho soli, vykazují zvýšené riziko mrtvice (3). Podle zprávy WHO (Světové zdravotnické organizace) ročně zemře přibližně 11 milionů lidí na následky špatného jídla, z toho tři miliony na nadměrnou konzumaci soli.

Rafinované oleje a tuky

Osoby stravující se v rychlém občerstvení nahrávají dabetu a obezitě. Kromě toho nadměrná konzumace oleje zvyšuje množství tuku v těle (4). Možné jsou také bolesti břicha, nadýmání, průjem a zvracení. Často dodávky mastných potravin zase zvyšují riziko infarktu tím, že navyšují hladiny krevního tlaku a cholesterolu v těle.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4975866/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400821/, (3) www.bmj.com/content/339/bmj.b4567, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7694029/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat