Prostreno.cz

Plísňový sýr je zdravá chuťovka

Kdo je ochoten nad plísní přimhouřit oko, ten má velkou zdravotní výhodu. Sýr s touto „ozdobou“ snižuje riziko srdečních chorob, zlepšuje paměť, prospívá zubům a ještě napomáhá hubnutí. Dáte si kousek?

Že co je plesnivé, to bychom si za žádných okolností neměli vkládat do úst? Selský rozum by určitě souhlasil, ovšem co takový plísňový sýr? Ten vážně neškodí. A co víc – je neuvěřitelně zdravý! Proč si ho dopřávat častěji?

Pochutnejte si na prevenci srdečních komplikací

Roquefort, Gorgonzola, Niva, Hermelín, Stilton, Camembert, Bavaria Blue, Vltavín... Sýrů s plísní, a to na povrchu i uvnitř, existuje celá řada. Na procesu jejich zrání se vedle běžné mikroflóry podílí i speciální kulturní plísně, nejčastěji se pak jedná o rod Penicillium. Věřili byste tomu, že vás tahle chuťovka může pomoci uchránit i před infarktem? Dost možná tomu nevěřili ani vědci, nicméně jejich studie prokázaly, že jedlíci těchto sýrů mají oproti jejich odpůrcům nižší riziko kardiovaskulárních potíží (1), což je dáno tím, že obsažené látky regulují hladinu škodlivého cholesterolu, zabraňují zánětu tepen a předcházejí vzniku krevních sraženin. Na své si ale nepřijde jenom srdce, ale i hlava.

Restart kognitivních funkcí

Co dělat pro zlepšení paměti? Jistě, doporučuje se třeba luštění křížovek, četba knih i pravidelná pohybová aktivita. Ovšem i zmíněná potravina dokáže unavenou mysl pořádně vzpružit. Peptidy, což jsou mastné kyseliny a bakterie mléčného kvašení přítomné ve fermentovaných mléčných výrobcích bývají známými zlepšovateli kognitivních funkcí (2). A tím seznam benefitů ještě nekončí.

Podpora kostí, zubů a štíhlých křivek

Sýry s plísní zprostředkovávají také fosfor, který je nezbytný pro kosti a zuby (3). V hojné míře ale poskytuje i vitaminy A a D, stejně jako zinek, díky čemuž posiluje imunitní systém. Zároveň působí proti zánětům (4) a pozor – mluví se i o tom, že svým způsobem podporuje také hubnutí. Načerpáte z něj totiž vápník, který zabraňuje hromadění tuků (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562892/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073537/, (3) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172175/nutrients, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3655667/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627166/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat