Prostreno.cz

Potraviny s přírodním estrogenem

Rostlinné hormony, tzv. fytoestrogeny, které jsou podobné ženskému pohlavnímu hormonu estrogenu, se nacházejí v potravinách rostlinného původu. Ty mají mimo jiné antioxidační účinky a mohou mít přínosy pro zdraví. Které potraviny obsahují estrogen?

Spolu s testosteronem je estrogen jedním z pohlavních hormonů a nachází se v těle jak u žen, tak u mužů. Hladina estrogenu je obvykle nejvyšší u žen ve fertilním věku a plní důležité funkce, jako je menstruační cyklus. Hladiny estrogenu u žen během menopauzy přirozeně klesají, což může vést k příznakům, jako jsou návaly horka, noční pocení a zvýšené riziko osteoporózy.

Fytoestrogeny jsou přirozeně se vyskytující rostlinné sloučeniny, které jsou chemicky podobné estrogenu produkovanému lidským tělem. Které potraviny jsou bohaté na rostlinné fytoestrogeny?

Sója a sójové výrobky

Hlavní zdroj fytoestrogenů je sója. Sójové produkty jsou oblíbenou alternativou masa zejména u vegetariánů a veganů, protože poskytují dostatek rostlinných bílkovin. Fytoestrogeny mohou minimalizovat některé symptomy menopauzy, jako jsou návaly horka, aniž by způsobovaly vážné zdravotní vedlejší účinky.

Kravské mléko

Kravské mléko přirozeně obsahuje ženské pohlavní hormony, jako je progesteron a estrogeny, ale příjem z běžné spotřeby je ve srovnání s hladinami přítomnými v lidském těle nízký – to platí zejména pro dospělé ženy s vyšší úrovní vlastní produkce. 

Lněné semínko

Zlatá nebo hnědá lněná semínka jsou známá pro své zdraví prospěšné účinky. Jsou bohaté nejen na cenné mastné kyseliny a vlákninu, ale také na lignany, které působí jako fytoestrogeny. Fytoestrogeny mohou hrát roli při snižování rizika rakoviny prsu. Zejména ženy po menopauze by z něj měly mít prospěch, aby zmírnily možné příznaky. 

Česnek

Česnek je známý nejen pro své kulinářské, ale také pro zdraví prospěšné účinky. Jeho antioxidační vlastnosti chrání zejména naše buňky a pomáhají předcházet nemocem. 

Sušené ovoce

Fytoestrogeny obsahuje také sušené ovoce, jako jsou datle, meruňky nebo švestky. Obsahují také cenné minerály a vlákninu, která může podpořit trávení. Navíc jsou nejen sladkou svačinkou, ale chutnají i v müsli nebo jako náhražka cukru při pečení. 

Brukvovité rostliny a bobule

Bobule a brukvovité rostliny, jako je brokolice, obsahují kromě všech druhů živin také biologicky aktivní fytoestrogeny. Zejména bobule jsou již dlouho známé pro své četné zdravotní přínosy, včetně toho, že jsou bohaté na antioxidanty, vitaminy, vlákninu a fytoestrogeny.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781234/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat