Prostreno.cz

Druhy masa s největším obsahem bílkovin

Ať už je vaším cílem růst svalů, kontrola hmotnosti nebo posílení celkového zdraví, konzumace vysoce kvalitních živočišných bílkovin všechny tyto cesty usnadňuje. Které druhy masa patří k těm nejlepším?

Aby bylo jasno, veškeré maso je považováno za kompletní zdroj bílkovin, nicméně na předních příčkách stojí převážně libové kusy. Ze kterých byste měli vybírat?

Krůtí prsa

Krůtí prsa mají nízký obsah tuku a obsahují esenciální aminokyseliny, vitaminy B6 a B12 a minerály (kupříkladu zinek). Buďte však opatrní při výběru zpracovaných krůtích lahůdek (pozor hlavně na předpřipravené špízy určené ke grilování), protože mohou obsahovat sodík nebo konzervační látky. Preferujte krůtí prsa označená jako organická, chovaná ve volném výběhu a podobně. A připravte si je třeba na bylinkách!

Kuřecí prsa

Kuřecí prsa jsou proteinovou elektrárnou a patří k dobrým zdrojům základních vitaminů a minerálů, jako je niacin a selen. (Rozhodněte se pro certifikované bio kuře nebo produkty chované bez antibiotik a hormonů.)

Zvěřina

Další možností bohatou na proteiny je zvěřina získaná z jeleního masa. Má nízký obsah tuku, organismu dodává železo a vitamin B12. Nutriční profil zvěřiny se však může lišit v závislosti na stravě volně žijících zvířat.

Vepřová panenka

Opomíjená vepřová panenka poskytuje dostatek bílkovin bez nadmíry tuku. Najdete v ní i vitaminy a minerály, jako je tiamin, riboflavin a selen. Vyhýbejte se však slanině nebo zpracovanému masu. Opět platí, že obojí je plné sodíku a nasycených tuků.

Ryby

Je libo bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny? Sáhněte po rybách! Menší druhy, ke kterým patří losos, tuňák a sardinky, také obsahují základní živiny, jako je vitamin D a selen.

Kuřecí paličky

Pokud máte možnost vybrat si mezi kuřecími prsíčky a paličkami, určitě berte prsa. Nicméně i tak jsou paličky stále dobrou volbou, aspoň s ohledem na bílkoviny.  

Libové hovězí

Libové kusy hovězího masa, jako je svíčková, jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a mohou poskytnout základní živiny, jmenovitě železo, zinek a vitamin B12. A ano, hovězí maso sice obsahuje tuk, ale pokud se rozhodnete pro libové porce, chybu neuděláte. Vyberte si maso chované na pastvě.

Jehněčí maso

I jehněčí maso je maso bohaté na bílkoviny, navíc má výraznou chuť a opět patří k zásobárnám základních živin, jako je železo, zinek a vitamin B12.

Kuřecí stehna

Zatímco kuřecí stehna mají o něco vyšší obsah tuku než ta kuřecí, s bílkovinami na tom nejsou tak špatně. Vyzkoušejte třeba kuřecí stehna dušená na kari.

Zdroje: www.mindbodygreen.com, www.wholey.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat