Prostreno.cz

Sezonní stravování je dobré pro zdraví i planetu

Letní sezona nabízí celou řadu chutných potravin, které právě v tomto období přirozeně dozrávají. Proč jsou lepší chuťově i zdravotně? A co jejich konzumací uděláte pro životní prostředí?

Když se řekne sezonní stravování, co vás napadne jako první? Co člověk, to názor. Pro jednoho je to jen další moderní trend, zatímco druhý v něm vidí pouhý návrat ke kořenům, protože pro naše předky bylo zcela běžné, přirozené a vlastně i nevyhnutelné. Buď jak buď, jídelníček podmíněný kalendářem má svá nesporná pozitiva.

Ideální start? Právě teď!

Kdo chce sezonní stravování alespoň vyzkoušet, ten má teď naprosto ideální podmínky. V létě je na prvním místě samozřejmě ovoce, kterým jsou obsypané stromy i keře. Jahody, borůvky, maliny, ostružiny, rybíz, jablka, hrušky i broskve – tohle všechno se přímo nabízí. Pozadu pochopitelně není ani zelenina, protože si můžeme vychutnat ledový i hlávkový salát, stejně tak špenát, rajčata, cuketu, květák, okurky i papriky. Kdo tyto plody vlastnoručně nepěstuje, ten si pro ně může skočit na farmářský trh. A proč jsou takhle čerstvé prostě nejlepší?

Není to jen o chuti

Není žádným tajemstvím, že ovoce i zelenina si přirozeným zráním a hlavně dozráním zajistí plnou chuť i šťavnatost. A co víc – pyšní se díky tomu i vyšší koncentrací antioxidantů a fytonutrientů. Tedy alespoň ve srovnání s plody, které se sklízí ve stavu nedozrálosti, aby překonaly dalekou přepravu. Mimochodem, právě doprava potravin, a to včetně ovoce i zeleniny, může ze celou pětinu globálních emisí (1). Co z toho plyne? Že když nakoupíte u místního farmáře, uděláte něco pro své zdraví, planetu i životní prostředí. A další nesporné plus? To se týká bezproblémového zažívání.

Střeva si doslova libují

Dle názoru australské výživové poradkyně Madeline Calfas pravidelná konzumace čerstvých produktů zvyšuje diverzitu střevních bakterií, což harmonizuje trávení, posiluje imunitu a přímo ovlivňuje i dobré psychické rozpoložení (2). A to je výzva!

Zdroje: (1) www.sydney.edu.au/news-opinion/news/2022/06/21/fifth-of-global-food-related-emissions-due-to-transport.html, (2) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/seasonal-eating-better-planet





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat