Prostreno.cz

Mandlový jogurt je nejvýživnější nemléčnou náhražkou

Stále více lidí přechází na rostlinné produkty, které se stávají snadněji dostupnými a pro někoho i chutnějšími. I proto se vědci zaměřili na jejich nutriční profil, a vyvodili závěry. Za nejlepší považují alternativu jogurtu s mandlemi!

Alergie na laktózu, odpor k živočišným produktům či třeba půst. Je toho hodně, co lidem brání v konzumaci živočišných mléčných produktů. Ale ono to vlastně vůbec nevadí. Vědci zjistili, že jogurty na rostlinné bázi mají více vlákniny, nízký obsah cukru a nižší množství sodíku, tedy aspoň v porovnání s „klasickými“ mléčnými výrobky. Nyní se ukázalo, že co se týče nejvyšší hustoty živin, králem je mandlový jogurt!

Jádro pecky mandloně obecné

Studie publikovaná v odborném časopise Science Daily (1) analyzovala obsah energie, množství nasycených tuků, sacharidů, vlákniny, cukru a bílkovin v šesti různých jogurtových základech, jako jsou plnotučné mléčné výrobky, nízkotučné a netučné mléčné výrobky, a pak taky produkty s kokosem, mandlemi, kešu ořechy a ovsem.

Ukázalo se, že kokos obsahuje více kalorií ve srovnání s nízkotučnými a netučnými mléčnými výrobky, ovesný jogurt jich má méně než plnotučné mléčné výrobky, ale příliš se neliší od nízkotučných a netučných mléčných dobrot. A mandlové a kešu jogurty mají podobný nutriční profil jako plnotučné mléčné výrobky.

Vyšší cena jako jediné minus

Vědci zjistili, že ve srovnání s mléčnými výrobky jogurty na rostlinné bázi obsahují více vlákniny, pochlubit se mohou nízkým množstvím cukru a sodíku, z čehož mandlový jogurt vyšel ze všeho nejlépe, pokud tedy neřešíte cenu. (Za 120 gramů mandlové alternativy jogurtu v supermarketu zaplatíte zhruba 40 korun českých.) Bez ohledu na investici to však neznamená, že je nutné živočišné dobroty zatratit.

Výhody jogurtu

Jogurty jako takové se připravují fermentací mléka bakteriální jogurtovou kulturou. Mají mnoho zdravotních výhod, poskytují živiny, jako jsou bílkoviny a vápník, zlepšují zdraví střev, napomáhají trávení, ulevují od příznaků syndromu dráždivého tračníku a podporují kondici kosti. Záleží jen, jaké formě jogurtu dáváte přednost, popřípadě zda vám tělo umožňuje ji bez zdravotních potíží přijmout. Doba je naštěstí taková, že si v regálech obchodů každý najde to své – milovník kravského mléka i vegan.

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2023/05/230530173851.htm





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat