Prostreno.cz

Potraviny, které by se rozhodně neměly míchat s alkoholem

Zatímco alkohol má své vlastní vedlejší účinky, jeho kombinace s nesprávným jídlem může způsobit ještě více škod. Co byste nikdy neměli míchat?

Letní grilovací večírky se málokdy obejdou bez skleničky něco ostřejšího. Věděli jste, že čím více alkoholu člověk zkonzumuje, tím pravděpodobněji pociťuje hlad? To je způsobeno skutečností, že alkohol zvyšuje touhu po slaných jídlech, jako je pizza, smažená a kořeněná jídla. Pokud jde párování jídla a alkoholu, existuje několik záludných spojení, která mohou způsobit zdravotní problémy. Na které dvojice si dát pozor?

Pivo a chléb

Pivo a chléb představuje škodlivou kombinaci, která dehydratuje tělo. Je tomu tak proto, že obojí obsahuje kvasnice, a to ve větším množství. Kvůli ohromnému množství kvasinek žaludek není schopen postarat se o proces trávení a zkonzumovaný alkohol zpracovat. Kromě toho se organismus snaží zbavit toxinů, které mohou mít za následek zažívací potíže nebo nadýmání.

Čokoláda

Pijete sekt nebo víno, k tomu podáváte jahody namočené v čokoládě. Zní to sice krásně, ale čokoláda obsahuje jak kofein, tak kakao, což opět může zhoršit žaludeční potíže a způsobit vlčí hlad. I když konzumace kvalitní čokolády jako takové poskytuje jisté zdravotní přínosy, její spárování s alkoholem u některých lidí vyvolává gastrointestinální problémy, jež poškozují střevní výstelku.

Pizza

Už vám to někdo někdy řekl? Pizza a alkohol nejdou dohromady. S alkoholem se těsto špatně tráví a v žaludku to způsobuje pořádný guláš. Pizza navíc podporuje přibírání na váze.

Fazole nebo čočka

Alkohol ztěžuje trávení potravin, které jsou dobrým zdrojem železa, jako jsou fazole nebo čočka. I tato kombinace negativně ovlivňuje střeva i trávicí systém jako takový.

Slané potraviny

Slané tyčinky, bramborové lupínky či krekry jsou běžnou součástí pohoštění pro rodinu i přátele. Způsobují žízeň, takže alkoholu v návaznosti na to vypijete mnohem víc. Vysoký obsah sodíku ve slaných potravinách zároveň žaludek dráždí.

Mléčné výrobky

Mléčným potravinám, jako jsou sýry, mléko, zmrzlina, dezert, máslo a jogurty, je třeba se při pití alkoholu vyhnout. Obvykle se podílí na zácpě a bolestech žaludku.

Kořeněná jídla

I kořeněná jídla mohou váš systém zaneřádit, stejně jako ta slaná. Ve spojení s alkoholem rozruší vnitřní orgány a způsobí zažívací potíže. Kořeněná jídla také zpomalují proces vyprazdňování žaludku a způsobují kyselý reflux. Tato situace je ještě intenzivnější poté, co sníte citrusové plody.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK235015/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat