Prostreno.cz

Přednosti modré spiruliny

V posledních letech roste zájem o přírodní a zdravé alternativy umělých potravinářských barviv a přísad. Mezi pozoruhodné objevy v této říši patří modrá spirulina, extrakt získaný z druhu modrozelených řas.

Kromě výrazného odstínu má modrá spirulina řadu potenciálních předostí, díky čemuž je zajímavou složkou v kulinářském a zdravotnickém průmyslu.

Modrá spirulina, známá přítomností fykocyaninu, silného antioxidantu, vděčí za svou zářivě modrou barvu tomuto pigmentu, který ji odlišuje od ostatních odrůd spiruliny. Uvádí se, že modrá spirulina obsahuje významné množství fykocyaninu, který přispívá k různým zdravotním přínosům, včetně snížení zánětu, podpory imunitních funkcí, a potenciálně dokonce chrání před některými chronickými onemocněními.

Od zářivých smoothie misek a pečiva až po osvěžující nápoje, modrá spirulina otevírá kulinářským nadšencům svět kreativity a zároveň přispívá k vaší celkové pohodě.

Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti

Phycocyanin, aktivní složka modré spiruliny, má silné antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem a poškozením způsobeným volnými radikály. Phykocyanin také vykazuje protizánětlivé účinky a potenciálně pomáhá snižovat zánět v těle.

Podpora imunitního systému

Mikroživiny v modré spirulině posilují funkci imunitního systému. Vitaminy C, E a B6 stimulují tvorbu bílých krvinek a podporují aktivitu přirozených zabijáckých buněk, které hrají zásadní roli v boji proti infekcím a nemocem.

Detoxikace a podpora jater

Phycocyanin se ukázal jako přírodní detoxikační prostředek, který pomáhá při odstraňování toxinů z těla. Může také nabízet pomoc při ochraně jater tím, že podporuje produkci základních jaterních enzymů, které podporují detoxikační procesy.

Zotavení po cvičení a podpora svalů

Jelikož je modrá spirulina bohatá na antioxidanty, může pomoci snížit cvičením vyvolaný oxidační stres a poškození svalů, potenciálně napomáhat zotavení po tréninku a zvýšit výkon při cvičení.

Rizika a vedlejší účinky

Modrá spirulina je bezpečná pro konzumaci, pokud se používá ve vhodných množstvích. Stejně jako u každé potraviny nebo potravinového doplňku však existuje několik potenciálních rizik a vedlejších účinků, kterých si musíte být vědomi, včetně rizika alergické reakce a potenciálních zažívacích problémů, jako jsou žaludeční křeče, nevolnost nebo průjem.

Je také důležité si uvědomit, že pokud modrá spirulina nepochází od kvalitních dodavatelů nebo není zpracovávaná za správných podmínek, existuje riziko kontaminace škodlivými látkami, jako jsou těžké kovy nebo mikroorganismy. Pro minimalizaci tohoto rizika je důležité kupovat modrou spirulinu z důvěryhodných zdrojů.

Také buďte opatrní před použitím, pokud jste těhotná nebo kojíte.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839264/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat