Prostreno.cz

Džusy a čerstvé ovoce z pohledu zdraví

Nejen v letních měsících přijde vhod osvěžení v podobě džusů a sezonního ovoce. Nachystat si domácí džus nebo si nakrájet misku čerstvého ovoce vás jistě v létě osvěží. Co je ale z pohledu zdraví pro vás lepší?

Co je lepší si vybrat?

Ovoce je zdrojem minerálů a vitaminů, které jsou pro tělo velmi prospěšné. Při odšťavňování ovoce se však odstraňuje vláknina, což je velká škoda.  Sklenice džusu tak přináší méně prospěšných látek než kousek ovoce a může být také koncentrovaným zdrojem cukru, který je spojován s obezitou a zvýšeným rizikem chronických onemocnění. (1)

Ovocné šťávy však mají i své výhody. Je obecně snazší a rychlejší ji zkonzumovat ve srovnání s konzumací celého ovoce, což může být užitečné pro ty, kteří jsou v časové tísni. Navíc je pro některé lidi snadněji stravitelná, a mohou z ní dokonce vstřebat více živin než z konzumace samotného ovoce. (2)

Pokud jde o pohodlí, není sporu o tom, že ovocná šťáva je často jednodušší volbou. Celé ovoce je však obecně výživnější a může vám pomoci cítit se sytí. Vláknina v ovoci vás udrží déle syté, čímž zabraňuje zbytečnému mlsání. (3)

I když má odšťavňování nepochybně své výhody, pro jedince, kteří dbají na své zdraví, je obvykle lepší volbou celé ovoce. Lidé, kteří hledají pohodlí, by měli dát přednost zeleninovému džusu před ovocným, protože obvykle obsahuje méně kalorií a cukru. Nicméně je pro většinu lidí nejzdravější zvolit jako hlavní zdroj výživy celé ovoce. (4)

Na co si dát u pití džusu pozor?

Pití džusu se může zdát jako chutná a zdravá volba ve srovnání s limonádami a sladkými nápoji. Džusy jsou však často silně zpracované a mohou být stejně nezdravé jako sladké nápoje, kterým se snažíte vyhnout. (5)

Zaprvé, mnoho balených džusů je plných cukru. Vysoký obsah cukru vás může ohrozit zdravotními problémy, jako je cukrovka a srdeční choroby. Dokonce i džusy bez přidaného cukru mají často vysoký obsah přirozeně se vyskytující fruktózy. Je proto potřeba k džusům přistupovat podobně, jako k limonádám a zbytečně to s jejich konzumací nepřehánět. (6)

Zadruhé, mnoho džusů neobsahuje vždy skutečné ovoce. V některých případech jejich složky obsahují kukuřičný sirup, umělá aromata a jiná sladidla, které nejsou pro tělo nutně prospěšné. Za třetí, pokud si džus nepřipravíte sami, nevíte, jak byl připraven a co obsahuje. Pokud berete pití džusu, jako zpestření pitného režimu, nebývá to obvykle problém. Nicméně by se z nich neměl skládat celý pitný režim. (7)

Zdroje: (1-7) www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/heres-why-eating-whole-fruits-are-better-than-drinking-fruit-juice






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat