Prostreno.cz

Med může mít i zrádné vedlejší účinky

Med je jedním z nejoceňovanějších přírodních produktů, na které lidstvo nedá dopustit již starověku. Bohužel má i své reálné nevýhody. Kromě vyrážek způsobuje zvracení nebo kojenecký botulismus!

Když med, tak ten tmavší. Bylo zjištěno, že právě on má vyšší hodnotu antioxidantů (1). Studie však u všech druhů prokázaly přítomnost fenolických sloučenin, které snižují oxidační reakce a poškození DNA. Protizánětlivý účinek medu redukuje produkci oxidu dusnatého, jeho složky vykazují nejen antioxidační, ale i antimikrobiální působení a doporučují se při diabetu, astmatu, rakovině, kardiovaskulárních a neurologických potížích (2). Nejúčinnější a nejvíce prozkoumané použití medu se však týká hojení ran a odstraňování infekce. Med napomáhá regeneraci tkání a může snížit zánět. To ovšem neznamená, že bezpečný.

Riziko dehydratace i alergií

Než začnete užívat jakékoli bylinné doplňky, včetně tohoto zlatavého nektaru, poraďte se se svým lékařem. Alergie na med je sice vzácná a stojí za ní včelí proteiny nebo pyl, ovšem jeho místní aplikace některým lidem způsobuje dočasný pocit štípání. Použití příliš velkého množství medu také může vést k dehydrataci tkání, ale to lze napravit pomocí fyziologického roztoku. Vyšší příjem se zároveň spojuje s výkyvy hladiny cukru v krvi u pacientů s diabetem druhého typu.

Med a děti

Nejsou k dispozici dostatečné údaje o bezpečnosti medu během těhotenství nebo kojení, nicméně udává se, že není vhodné med podávat kojencům mladším jeden rok. Pak hrozí vznik kojeneckého botulismu, který je způsoben požitím spor (klidových forem bakterie), jež produkují toxin. Med je v tomto případě nejčastějším zdrojem nákazy.

Interakce s léky

Med v některých případech interaguje s antikoagulačními/protidestičkovými léky a může zpomalit srážení krve, zvýšit riziko krvácení a modřin, případně vyvolat nevolnost a zvracení. Obvykle se hůře snáší i s antibiotiky a analgetiky. Při dlouhodobém podávání způsobuje přibývání na váze a přispívá ke vzniku zubního kazu.

Není žádným tajemstvím, že zmíněný včelí dar přirozeně obsahuje mikroby. Patří sem bakterie, kvasinky a plísně, které pocházejí z prachu, vzduchu, nečistot a pylu. Ale protože med má antimikrobiální vlastnosti, není to důvod k obavám. Existuje však možnost, že se med kontaminuje při svém zpracování, proto jej kupujte jen od spolehlivého a prověřeného zdroje.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1018364721001087, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat