Prostreno.cz

Potraviny, které nemusíte kupovat v bio kvalitě

Kontaminace pesticidy? U některých druhů ovoce a zeleniny je to méně pravděpodobné, takže pokud se snažíte dodržet rozpočet, vystačíte si s běžným nákupem, který postrádá označení „bio“.

Tak samozřejmě, že jedním ze způsobů, jak omezit vystavení pesticidům, je výběr organických látek. Ale pokud to není ve vašich finančních silách, můžete nakupovat chytřeji. Poohlížejte se po konvenčních produktech, u kterých je nejmenší pravděpodobnost, že obsahují nežádoucí látky. Které to jsou?

Environmental Working Group (EWG), nezisková, nestranná organizace, která každoročně vydává Shopper's Guide to Pesticides, identifikovala durhy ovoce a zeleniny s nejnižším obsahem pesticidů – a tady je jejich stanovisko.

Nejzdravější potraviny

K bezpečnějším variantám patří hlavně avokádo, sladká kukuřice, ananas, cibule, papája, mražený hrášek, chřest, medový meloun, kiwi, zelí, houby, mrkev, mango a sladké brambory. Vyjmenované potraviny dle měření výše uvedené organizace podle všeho pesticidů mají nejméně, což pro vás může být výchozím bodem při sestavování nákupního seznamu. Máte-li možnost si připlatit, hledejte potraviny s označením bio, které jsou pesticidů ušetřeny. A proč se jim vlastně vyhýbat?

Postřiky, které chrání i škodí

Pesticidy jsou buď přírodní nebo chemicky syntetizované sloučeniny, které se používají k hubení různých škůdců. Tyto chemické sloučeniny se používají v různých odvětvích, jako je potravinářství, lesnictví nebo zemědělství. Pesticidy vykazují svou toxicitu do živých systémů.

Globální spotřeba pesticidů se odhaduje na přibližně 4,19 milionu metrických tun. Jejich hlavními výhodami jsou očekávané okamžité zisky po aplikaci, například eliminace housenek, což má primární přínos ve zvýšení výnosů prodin. Pesticidy chrání přibližně třetinu veškerého zemědělského zboží na celém světě, ale jejich rozsáhlé používání má negativní důsledky nejen pro ekosystémy.

Vedlejší účinky pesticidů

Lidské tělo je vystaveno pesticidům buď přímo, nebo nepřímo. Po kontaktu působí na kůži, oči, ústa a dýchací cesty a způsobují akutní reakce, jako je bolest hlavy, podráždění, zvracení, kýchání a vyrážky. Zvyšující se koncentrace toxinů uvnitř tělesných orgánů pak stojí za vznikem chronických onemocnění, jako je neurotoxicita, rakovina, nekróza, astma, reprodukční poruchy, srdeční choroby, cukrovka a další (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7996329/, www.frontiersin.org, www.eatingwell.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat