Prostreno.cz

Švestka mocně prospívá trávení i srdci

Věděli jste, že zbytky švestek byly nalezeny na archeologických nalezištích z doby neolitu spolu s olivami, hrozny a fíky? Ve skutečnosti mohly být švestky jedním z prvních plodů vyšlechtěných lidmi, a když vezmete v úvahu širokou škálu předností švestek, dává to dokonalý smysl.

Švestky jsou plné antioxidantů, které pomáhají bojovat proti nemocem a známkám stárnutí, spolu s celou řadou dalších pozitivních účinků. Nemluvě o sušených švestkách a šťávě ze sušených švestek, které pomáhají regulovat trávení.

Když se do účinků švestek ponoříte trochu hlouběji, snadno pochopíte, proč je toto ovoce v tradiční medicíně ceněno pro své léčivé a vyživující schopnosti. 

Vysoký zdroj antioxidantů

Jednou z hlavních výhod švestky jsou její silné antioxidační vlastnosti. Švestky poskytují vitamin C a celou řadu antioxidantů. Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů pomáhají předcházet určitým typům poškození buněk, zejména těm, které jsou způsobeny oxidací.

Mezi další výhody konzumace švestek a dalších antioxidačních potravin potenciálně patří pomalejší stárnutí, zářící pleť, snížené riziko rakoviny, podpora detoxikace a delší životnost.

Pomáhá trávení

Švestky jsou dobrým zdrojem vlákniny a pomáhají regulovat trávicí systém. Účinnější jsou v tomto případě sušené švestky. Rozpustná vláknina, která se nachází v dužině švestky, se rozpustí na lepivou hmotu. Tato hmota zachycuje tuky, cukry, bakterie a toxiny a pomáhá je odstraňovat z těla. Rozkládá sacharidy, pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu a může zlepšit kardiovaskulární zdraví. Nerozpustná vláknina, která se nachází ve slupce švestky, se nerozpouští. Její tuhé složky drhnou výstelku trávicího traktu – odstraňují mukoidní plak, zachycené toxiny a další materiál.

Může snížit hladinu cholesterolu

Sušené švestky také mohou pomoci přirozeně snížit hladinu cholesterolu. Přítomnost rozpustné vlákniny ve sušených švestkách může pomoci snížit LDL cholesterol tím, že naruší vstřebávání cholesterolu z potravy. Když jsou odstraněny z těla stolicí, játra musí vytvářet nové žlučové kyseliny. Tím se spotřebuje více cholesterolu, což má za následek snížení cholesterolu v oběhu.

Pomáhá zlepšovat kardiovaskulární zdraví

Flavonoidy a fenolické složky přítomné ve švestkách mají protizánětlivé účinky na různé tělesné buňky. Pomáhají předcházet zdravotním stavům, jako je vysoký cholesterol, cukrovka a kardiovaskulární onemocnění.

Vitamin K přítomný ve švestkách je také prospěšný pro srdce, takže zvažte, zda se s příliš běžným nedostatkem vitamínu K okamžitě vypořádat. Tento vitamin pomáhá předcházet kornatění tepen, jedné z hlavních příčin srdečních infarktů.

Podporuje kognitivní zdraví

Fytonutrienty přítomné ve švestkách slouží jako jedna z hlavních výhod švestek, protože pomáhají snižovat zánět v neurologických oblastech a zlepšují schopnost učit se a uchovávat informace. To znamená, že švestky mohou pomoci předcházet neurodegenerativním poruchám souvisejícím s věkem.

Pomáhají zdraví pokožky

Obsah vitaminu C ve švestkách je přínosem pro kůži a cévy. Příjem vitaminu C snižuje pravděpodobnost vrásčitého vzhledu, suchosti pokožky a pomáhá přirozeně zpomalovat stárnutí. Působí jako ochranný faktor proti poškození způsobenému UV zářením a stimuluje syntézu kolagenu. Vitamin C se používá k tvorbě důležité bílkoviny, která pomáhá při odstranění vrásek nebo jizev.

Posiluje imunitní systém

Obsah vitaminu C ve švestkách je prospěšný pro jedince, jejichž imunitní systém je oslaben v důsledku stresu. Vzhledem k tomu, že stres se v naší společnosti stal běžným jevem, může dostatečný příjem stravy s vitaminem C sloužit jako ideální nástroj pro celkové zdraví člověka.

Snižuje riziko diabetu

Diabetes je onemocnění, které způsobuje zvýšenou hladinu cukru v krvi. Pokud slinivka neprodukuje správné množství inzulinu, nebo pokud naše buňky nedokážou inzulin správně zpracovat, vede to k cukrovce.

Švestky mají nízký glykemický index a výtažky ze švestek pomáhají snižovat hladinu glukózy a triglyceridů v krvi v těle. Přítomnost flavonoidů je další výhodou švestky, protože chrání tělo před inzulínovou rezistencí. Přítomnost rozpustné vlákniny ve švestkách pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi. Rozpustná vláknina pomáhá vyprázdnit žaludek pomaleji. To ovlivňuje hladinu cukru v krvi a má příznivý vliv na citlivost na inzulin. Pomáhá také kontrolovat cukrovku.

Zvyšuje zdraví kostí

Polyfenoly a draslík ve švestkách jsou prospěšné pro kosti, protože zvyšují hustotu kostí a zabraňují úbytku kostní hmoty. To může být velmi užitečné pro lidi s osteoporózou. Draslík ve švestkách je potřebný k ochraně kostí před oslabením a náchylností ke zlomeninám. 

Zdroj: onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.5581 - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat