Prostreno.cz

Melatoninové gumové bonbony mají svá rizika

Kdo špatně spí, ten si může vzít melatoninový gumový bonbonek. Máte i vy doma tento doplněk stravy? A nebolí vás po něm hlava nebo žaludek? Může se to stát!

Melatonin je hormon, který se v těle tvoří sám. Konkrétně pak v mozku, úplně přesně v šišince neboli epifýze. Protože se mu říká hormon spánku, jeho hlavní účel si lze snadno odvodit. Jako doplněk stravy je k mání v mnoha formách a ti, kteří s nočním odpočinkem mají potíže, ho kupují ve velkém. Asi nejoblíbenější jsou pak melatoninové gumové bonbóny, které jsou chuťově příjemné a snadno se užívají. Jenže objevil se tu takový problém…

Co je vlastně uvnitř?

Není to tak dlouho, co uznávaný odborný magazín JAMA zveřejnil studii (1), která složení těchto doplňků stravy důkladně přezkoumala. Na základě toho se zjistilo, že co je psáno na obale, to rozhodně není dáno. Její autoři analyzovali celkem 25 výrobků, přičemž etiketa 22 z nich neuváděla pravdivé údaje. Množství melatoninu v testovaných produktech se pohybovalo od 74 procent do neuvěřitelných 374 procent. I v případě CBD, které se to těchto „medikamentů“ často přidává, slibovaný obsah neodpovídal realitě, neboť se prokázalo, že každý jednotlivý bonbon má v sobě CBD mnohem více, než sděluje informační štítek. A s tím přicházejí i určitá rizika.

Bolest hlavy jako daň

Melatonin totiž neužívají jen dospělí, dávají ho i svým dětem, které v noci špatně spí. Z výše zmíněné studie vyplynulo i to, že za poslední desetiletí byly právě melatoninové doplňky stravy důvodem, proč bezmála 30 tisíc dospívajících muselo na pohotovost a více než čtyři tisíce dětí bylo hospitalizováno. Jak již bylo naznačeno v předchozích řádcích, potíž je v tom, že jakýkoli melatoninový bonbon může obsahovat mnohem více melatoninu, než by lidské tělo přirozeně vyprodukovalo. Chcete-li přesná čísla, podle amerického Národního institutu zdraví (2) organismus za noc vytvoří 0,01 až 0,08 miligramu melatoninu a doplňky s jeho obsahem v sobě mají 1 až 5 miligramů tohoto hormonu, což může způsobit nevolnosti a bolesti hlavy.

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2804077, (2 )www.foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/471





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat