Prostreno.cz

Kurkuma pomáhá uklidnit zažívací potíže

Mírné nepohodlí v horní části břicha, plynatost a kyselá chuť v ústech, která se objevuje bezprostředně po jídle. To vše patří k příčinám zažívacích potíží. Pokud už se zase necítíte dobře, sáhněte nejen po kurkumě!

Nenajde se snad nikdo, kdy by nebyl fanouškem kurkumy. Vědci odhalili, že působí protizánětlivě, tudíž ulevuje i od bolesti kloubů, je tak užitečná pacientům s artritidou (1). Kurkumin, hlavní účinná látka, má také přímé regulační účinky především v gastrointestinálním traktu (2).

Kolik kurkumy je tak akorát?

Odborníci přitom doporučují přijímat jakoukoli denní dávku v rozmezí 500 až1 000 miligramů extraktu z kořene kurkumy. Toto množství je podle nich zdraví prospěšné (3). Z tohoto důvodu kurkumu přidávejte do jídel a nápojů, nebo si obstarejte doplněk stravy s uvedeným výrazným kořením, kterému se také říká indický šafrán. Můžete se však spolehnout i na další domácí prostředky (4).

Zázvor

Před jídlem rozžvýkejte kousek zázvoru s několika kapkami limetkové šťávy a trochu soli. To pomůže zlepšit trávicí sílu. 

Česnek

Česnek funguje podobně jako zázvor. Rozdrťte jeden stroužek, přimíchejte k němu pár kapek limetkové šťávy a tuto směs spolkněte těsně před konzumací jídla.

Čaj z bobkového listu

V tradiční medicíně se dřív bobkový list používal pro své protizánětlivé a antiseptické vlastnosti. Dnes je toto koření široce dostupné po celém světě a v kuchyni se považuje za aromatickou stálici. Čaj z něj ulevuje od nadýmání, plynatosti i kyselého refluxu a stimuluje trávení.

Na uvaření čaje si připravte 1–2 lžičky sušených bobkových listů na šálek vody. Bobkové listy dejte do konvičky a zalijte je vroucí vodou. Po louhování, které by mělo trvat 10 minut, nápoj přeceďte a v případě potřeby jej dochuťte medem. Čaj popíjejte kdykoli během dne.

Cibulová šťáva

Také čerstvá cibulová šťávy s medem a černým pepřem je pro zvládnutí trávení nesmírně užitečná. Navíc platí, že tyhle suroviny má doma naprosto každý.

Čemu se naopak vyhnout?

Mezitím proveďte nějaké změny ve svém životního stylu. Držte se dál od alkoholu, sycených nápojů, tučných a kořeněných jídel. Nehltejte, každé sousto žvýkejte pomalu, zároveň nenoste přiléhavé oblečení s vysokým pasem. Při zažívacích potížích způsobuje nepohodlí. Pokud vás potíže s trávením sužují dlouhodobě, měli byste si promluvit se svým lékařem.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27533649/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551052/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7522354/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat