Prostreno.cz

Když po jídle přijde únava

Pokud se po jídle často cítíte unavení, pravděpodobně se ptáte, čemu byste se měli vyhýbat, abyste si zvedli energii.

Pocit ospalosti po jídle je častým problémem, který zažívá mnoho lidí po obědě. To je také stejná denní doba, kdy máme chuť na cukr a touhu po kofeinu, což je obojí lákavé, protože může vyrovnat odpolední únavu. Spíše než maskování únavy sladkostmi a kávou je lepší složit jídelníček tak, abyste si udrželi energii. 

Příčiny únavy po jídle

Nejpravděpodobněji se tak budete cítit po velkém jídle, zvláště s vysokým obsahem tuku, rafinovaných sacharidů a/nebo cukru. Jednou z hlavních příčin pocitu únavy po jídle je pokles hladiny cukru v krvi (glukózy). Poté, co zpočátku sníte sladkosti nebo rafinované sacharidy, zaznamenáte zvýšené hladiny inzulínu, ale o několik hodin později hladiny klesají, protože se vám „sníží hladina cukru v krvi“. To může způsobit pocity letargie, únavy a chutí.

Jídlo také způsobuje, že krev proudí do vašeho trávicího systému, aby pomohla s trávením. Ve skutečnosti je pro vaše tělo hodně práce rozkládat jídlo a tento proces spotřebovává hodně energie a může způsobit pokles vaší nálady a energie.

Zbavte se únavy

Abyste se únavy po jídle vyhnuli, musíte se právě takovým potravinám vyhnout. Konzumace příliš velkého množství sacharidů (zejména rafinovaných sacharidů) a cukru najednou, bez dostatečného množství bílkovin, vlákniny a tuků, může snížit energii, protože může chvíli trvat, než je vaše tělo stráví.

U některých lidí může k ospalosti po jídle přispívat také citlivost na jídlo. Potenciální potravinové alergeny mohou být lepek, mléčné výrobky, ořechy nebo korýše.

Celkově se snažte dosáhnout rovnováhy zařazením některých potravin s vysokým obsahem vlákniny, zdravých tuků, bílkovin a zeleniny. Dávejte pozor, abyste se nenacpali rafinovanými sacharidy, jako jsou těstoviny, cereálie, obilné misky bez bílkovin, sladkosti atd.

Pokud si nejste jisti, přidejte do proteinového pokrmu trochu zeleniny, a přidejte trochu tuku, jako je olivový olej nebo plátky avokáda. Mějte však na paměti, že i příliš mnoho bílkovin může způsobovat letargii.

Potraviny, které vám dodávají vitaminy B, jako B12 a B6, vitamin D a železo, mohou také pomoci podpořit vyšší energetickou hladinu. Vitaminy skupiny B a železo jsou zvláště důležité pro podporu trávení a metabolických procesů, které přeměňují živiny ve vaší stravě na využitelnou energii.

Nakonec se ujistěte, že pijete hodně vody (a ne příliš mnoho kofeinu, alkoholu nebo slazených nápojů), protože hydratace je klíčem k tomu, abyste se cítili co nejlépe.

Kdy navštívit lékaře

Pokud tyto strategie nepomohou, je dobré navštívit lékaře. Důvodem k únavě mohou být problémy se štítnou žlázou nebo anémie.

Kromě toho lze doporučit, abyste si vedli deník o jídle, do kterého si zaznamenáte, kdy a co jíte. Tímto způsobem můžete vytvářet vzorce a identifikovat potenciální „spouštěcí potraviny“ nebo kombinace.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4091210/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat