Prostreno.cz

Přírodní pomocníci při usínání bez rizika závislosti

Přírodní prostředky na spaní vám jemně pomohou usnout a spát. Co vám jistě zajistí pohodovou a odpočinkovou noc?

Mnoho chemických léků na spaní je k dostání bez předpisu v lékárnách. A mnohem častěji se k němu uchylují ti, kteří měli delší dobu špatný spánek. I když můžete dohnat tolik potřebný spánek, nejsou trvalým řešením. Běžně používané účinné látky v těchto lécích by se měly užívat bez přerušení po dobu maximálně čtyř týdnů. Protože pak nastupuje efekt návyku: prášek na spaní je méně účinný a riziko závislosti se výrazně zvyšuje. Ke zklidnění pak potřebujeme stále vyšší dávky prášků.

Bylinné prášky na spaní jako alternativa

Existuje mnoho přírodních pomůcek pro spánek, které nám mohou pomoci uvolnit se a snáze usnout. Na rozdíl od chemických látek nejsou návykové, a lze je tedy obvykle užívat po delší dobu. To však neznamená, že byste měli jednoduše používat tyto prostředky, abyste své problémy se spánkem navždy překonali – stále je důležité zjistit příčinu problémů a vyřešit je.

Kozlík lékařský

Kozlík lékařský je jednou z nejdéle používaných přírodních pomůcek spánku vůbec. A ne pro nic za nic. Valerián často dobře působí proti poruchám spánku pouhou hodinu po požití. Jedna z rostlinných látek přítomných v kozlíku lékařském nastupuje na stejné receptory v mozku jako účinná látka benzodiazepin.

Mučenka

Mučenka je dokonalou podporou, když nám stres nedovolí se uklidnit, protože jeho složky uklidňují napjaté nervy a pomáhají nám snadněji usnout. I zde je nejsnazší příprava ve formě čaje. Stačí zalít jednu až dvě lžičky sušené mučenky litrem vroucí vody a nechat deset minut louhovat. Poté sceďte a před spaním vypijte šálek po malých doušcích.

Levandule

Také levandule je klasika, pokud jde o zklidnění napětí a strachů a uvolnění těla. Za to mohou rostlinné esenciální oleje. Existují různé způsoby, jak omezit problémy se spánkem pomocí levandule. Na noční stolek vedle postele můžete položit například kytici čerstvě natrhaných květů nebo listy naplnit malý látkový sáček a umístit jej pod polštář.

Chmel

Chmel funguje podobně jako kozlík lékařský. Jeho přírodní hořčiny působí uklidňujícím způsobem na naše nervy – proto se obě rostliny společně používají v mnoha bylinných přípravcích na poruchy spánku. Chmel ale může fungovat jako prostředek ke spánku i sám o sobě –rostlina má v těle podobný účinek jako spánkový hormon melatonin. 

Olej z jasmínových květů

Vůně jasmínových květů má podobný účinek jako Valium. Ve skutečnosti může mít pouhá vůně podobný účinek jako chemické prášky na spaní, ale na rozdíl od nich není návyková. Pokud chcete odpočívat, měli byste kápnout pár kapek jasmínového oleje buď na polštář nebo do aromalampy.

Mléko s medem

Klasika z našeho dětství platí i dnes, když nemůžeme spát. Mléko obsahuje aminokyselinu tryptofan, která se v mozku přeměňuje na spánkový hormon melatonin. A med obsahuje fruktózu, která může tento proces urychlit. 

Hrozny

Hrozny podporují produkci spánkového hormonu melatoninu. I kolem 300 gramů hroznů večer vám může pomoci spát. Ale pozor: I když si myslíte, že byste se místo hroznů mohli spolehnout na červené víno – byla by to chyba. Přestože konzumace alkoholu často usnadňuje usínání, spánek je často neklidný. V noci se častěji budíte a máte tendenci se více potit.

Zdroj: www.sleepfoundation.org/sleep-aids/natural-sleep-aids - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat