Prostreno.cz

Příznivci hořkých jídel a chutí mají antisociální rysy osobnosti

Máte rádi hořkou čokoládu a černou kávu? Sem tam si s chutí dáte gin tonik? Z vědeckých kruhů přicházejí špatné zprávy. Prý to o vás nevypovídá vůbec nic hezkého!

Někdo to rád horké a někdo zase hořké. Zatímco v prvním případě to zdraví nijak zvlášť neprospěje, protože konzumace příliš teplých jídel a nápojů zvyšuje riziko rakoviny jícnu (1), v tom druhém už to neplatí.

Prevence proměněná ve výhodu

Hořká chuť je jedním z mechanismů, kterým naše tělo detekuje potenciálně jedovaté látky, což je částečně založeno na evolučním vývoji. Když si vložíme do úst něco hořkého, mozek zalarmuje určité signály, které nám mají „vymluvit“ další a další sousta. Našim předkům to zachraňovalo životy, protože je to uchránilo před otravou způsobenou požitím jedovatých rostlin vyznačujících se silnou trpkostí. Jenže dnes je jiná doba a pro obživu už nechodíme do lesa, tudíž tato hrozba pominula. Naopak se uvádí (2), že mírně hořká jídla posilují antioxidační systém organismu, prospívají trávení, maximalizují vstřebávání živin, omezují touhu po cukru a podporují hubnutí. Zářným příkladem je kvalitní tmavá čokoláda s vysokým procentem kakaa, černá káva, grapefruit, zázvor nebo zelený čaj. Co náklonnost k těmto potravinám vypovídá o jejich konzumentech? Tohle je velké překvapení!

Důkaz antisociála přímo na talíři

Podle závěrů průlomové rakouské studie (2) mají příznivci hořkých jídel a chutí antisociální rysy osobnosti, a někteří dokonce i sklony k sadismu. Odvážné tvrzení, že? Nicméně, autoři si za svým názorem skálopevně stojí, přičemž se opírají o dlouhodobé zkoumání chuťových preferencí tisícovky dospělých jedinců a výsledky psychologických testů, které prý jasně prokázaly souvislost mezi zvýšeným požitkem z hořkých chutí a antisociálním a sadistickým chováním. Také si říkáte, co přijde příště? Kdoví, jak na tom jsou milovníci sladkého či kyselého!

Zdroje: (1) www.mskcc.org/news/burning-issue-truth-about-hot-drinks-and-esophageal-cancer-risk, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666315300428





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat