Prostreno.cz

Domácí, nebo kupovaná ovesná kaše. Která je lepší?

Do zdravé životosprávy a nejlépe ke zdravé snídani neodmyslitelně patří ovesné vločky a z nich připravená ovesná kaše. Na výběr máte kupovanou, nebo si můžete udělat domácí. Které dáte přednost?

Ovesné vločky pro zdraví

Tip

Vločky můžete využít i při pečení, ½ hrnku hladké mouky můžete nahradit ½ hrnkem ovesné mouky. Stačí jen ovesné vločky dostatečně rozmixovat.

Vločky jsou oblíbené především při udržováním zdravého životního stylu a při redukci váhy, díky obsahu rozpustné vlákniny. Tato vláknina vytváří v žaludku „gel“, který zpomaluje trávení, tím zamezuje výkyvy krevního cukru a pomáhá potlačovat hlad.

Dalším velkým plusem vloček je snižování hladiny škodlivého cholesterolu a krevního tlaku. Již 1,5 hrnku vařených ovesných vloček týdně sníží riziko infarktu až o 10 % a snižuje cholesterol až o 5 %.

Domácí, nebo kupovaná kaše?

Tady záleží samozřejmě na vás, co vám více chutná. Zdravější je ale ta domácí, obsahuje více vlákniny a má nižší glykemický index. Pokud přesto dáte přednost kupovaným, hlídejte obsah cukru, každá značka a příchuť instantní kaše má jiné hodnoty.

Bircher müsli klasik

Tento recept je unikátní tím, že vločky zůstávají v syrovém stavu. S tímto postupem přišel švýcarský doktor Bircher, který se inspiroval stravou švýcarských horalů. Díky specifické přípravě müsli zůstává v ovesných vločkách co nejvíce živin. Stačí, když si zdravou snídani připravíte den předem a ráno jen kaši dochutíte.

Co budete potřebovat (na 2 porce):

  •   40-50 g ovesných vloček, celých (tedy nikoli jemných nebo drcených)
  • 120-150 ml mléka
  • 1 středně velké jablko
  • 1/2 citronu, podle chuti
  • 1 lžíci medu
  • 1 kelímek hustého smetanového jogurtu
  • pár ořechů nebo mandlí
  • pár rozinek

Postup:
Vpředvečer smíchejte vločky s trojnásobkem jejich hmotnosti mléka a uložte přes noc do lednice. Vločky do rána nabobtnají, báječně zjemní a především do sebe vstřebají téměř všechnu tekutinu.

Jablko rozčtvrťte, odjádřete a se slupkou nastrouhejte nahrubo. Ihned zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte, aby ovoce zbytečně nehnědlo. Ochuťte medem dle chuti.

K ochucenému jablku přimíchejte nabobtnané vločky i se zbytkem mléka a jogurt. Rozdělte do misek. Ořechy nasekejte nahrubo a společně s rozinkami jimi posypte hotové müsli.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat