Prostreno.cz

Kynuté uzlíčky s ořechy jako vánoční snídaně

Vánočka je klasika, která nejspíše o Vánocích nechybí na snídaňovém menu u nikoho z nás. Ale co takhle si letošní Vánoce trochu ozvláštnit a přidat další snídaňovou tradici?

Kynuté uzlíčky se postupem přípravy od vánočky moc neliší, a navíc můžete do tvorby zapojit i děti, které si s tvarováním těsta do uzlíčku poradí o dost snáze než se zaplétáním vánočky, se kterou mají mnohdy problém i ti zkušenější.

Kynuté uzlíčky s ořechy

Ingredience

1 kg polohrubé mouky (případně špaldové)

200 g másla

250 g cukr krupice

84 g droždí

5 žloutků

1 vejce na potření

1 hrnek mléka

140 g mandlí nebo vlašských ořechů

rozinky

kandované ovoce

Postup

1 Nejdříve si připravte kvásek. Ohřejte trochu mléka v kastrůlku (cca 1 malý hrnek). Jakmile je vlažné, rozdrobte do něj droždí, přidejte dvě lžičky cukru a trochu mouky. Metličkou pečlivě rozšlehejte tak, aby vám vznikla hladká tekutá hmota. Takto připravený kvásek dejte do tepla vykynout (např. do dřezu s teplou vodou).

2 Žloutky, změklé máslo a cukr vyšlehejte v míse pomocí šlehací metly do hladké hmoty.

3 Do ní pak pomalu vmíchejte připravený kvásek. Míchejte, dokud se obě hmoty nespojí. Pokud máte kuchyňský robot, nasaďte v této fázi hnětací hák a za pomalého hnětení pomalu přisypávejte mouku. Pokud kuchyňský robot k dispozici nemáte, míchejte těsto vařečkou.

4 Jakmile začne být těsto tuhé, přidejte ořechy (případně rozinky či kandované ovoce), přisypejte veškerou zbylou mouku a nechejte robot dokončit svou práci. Případně vyměňte vařečku za vlastní ruce a těsto pořádně důkladně prohnětejte.

5 Výsledkem by mělo být pružné hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.

6 Takto vzniklé těsto ponechejte v míse, přikryjte utěrkou a dejte opět do tepla kynout. Po zhruba půl hodině, by mělo těsto dvojnásobně nabýt na objemu.

7 Z těsta tvarujte rohlíčky, nebo uzlíčky, potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s trochou mléka a posypejte mandlemi, mákem, nebo semínky dle chuti.

8 Pečte asi hodinu v předem vyhřáté troubě: prvních 5–10 minut na 220 °C, na dalších 25 minut stáhněte teplotu na 150 °C a po zbytek času pečte už jen při 100 °C. 

Správně upečené uzlíčky mají zlatavou barvu. Výborně chutnají namazané čerstvým máslem, nebo domácí marmeládou.

Dobrou chuť!

Zdroj: názor autora, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat