Prostreno.cz

Makový závin ke kávě nebo čaji

Chcete si o víkendu připravit ke snídani něco speciálního, nebo čekáte rodinnou návštěvu a chcete je překvapit domácí dobrotou ke kávě?

Kromě klasické bábovky nebo bublaniny můžete zkusit upéct makový závin. Že si na něj netroufáte? Nemusíte se bát, příprava není nijak zvlášť těžká a s naším receptem určitě nešlápnete vedle.

Mimochodem věděli jste, že makový závin se (kromě Česka a Slovenska) těší obrovské popularitě i v Polsku (makowiec), Maďarsku (mákos bejgli), Rakousku (Mohnstriezel), Ukrajině (pyrih z makom пирiг з маком), nebo dokonce v Chorvatsku (makovnjača) či Slovinsku (makova potica), apod.?  Tomuto moučníku se zkrátka nedá odolat, a kdo není zrovna milovníkem máku (i když nevěříme, že by někdo takový mohl existovat) alternativní náplní může být nádivka z mletých vlašských ořechů nebo mletých kaštanů.

Bohužel kupované verze jsou čím dál více o makovou náplň ochuzeny, a to i v případech, kdy etiketa produktu hlásá velkým písmem: „extra dávka máku“. Proto není nad to, když si makový závin upečete doma sami, se skutečně extra dávkou máku navíc. 

Makový závin

Ingredience (na 2 záviny)

Nádivka

200 g mletého máku

300 ml mléka

1 lžíce povidel

lžíce rumu

100 g cukru

1/2 lžičky skořice

Těsto

500 g hladké mouky

180 ml mléka

30g droždí (cca 3/4 kostky)

60 g sádla nebo másla

60 g cukru krupice

1 sáček vanilkového cukru

1 vajíčko

špetka soli

Postup

1 Nejprve si připravte náplň. V kastrůlku přiveďte mléko k varu, přisypejte do něj mák a za stálého míchání vařte na mírném plameni asi 10 minut (dokud mák nezměkne). Do uvařeného máku pak přidejte povidla, rum, cukr a skořici, a důkladně promíchejte. Odložte stranou a nechejte vychladnout.

2 Pak se vrhněte do příprav těsta. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, budete to mít skoro bez práce. Do velké mísy (nebo do mísy kuchyňského robotu) prosejte mouku a udělejte v ní důlek, ve kterém připravíte kvásek (rozdrobte kvasnice, posypejte lžičkou cukru, zalijte troškou vlažného mléka a nechte pracovat). Mísu přikryjte utěrkou a nechejte kvásek v mouce asi 30 min. odpočívat.

3 Po uplynutí doby nalijte do mísy s moukou a kváskem zbytek mléka a přidejte zbytek surovin pro přípravu těsta.

4 Vypracujte vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy (pokud se hodně lepí a je stále polotekuté, přidejte trochu mouky navíc). Nechte asi 30 min. kynout.

5 Po uplynutí doby kynutí těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na dvě poloviny (jednu nechejte odpočívat). Z těsta pomocí válečku vyválejte čtverec o rozměrech přibližně 30 × 30 cm. Na něj pak vrstvěte makovou náplň po celé ploše (na jednom konci však nechejte asi 2 cm volné plochy těsta, jelikož touto částí budete závin „zavírat“).

6 Opatrně srolujte do závinu, 2cm volnou plochu těsta potřete vyšlehaným vajíčkem s trochou mléka, aby dobře přilnula a závin držel pohromadě hezky zavřený. Boční okraje založte dovnitř.

7 Takto postupujte také u druhého závinu. Oba takto připravené záviny posléze přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem, potřete zbytkem vyšlehaného vajíčka (aby byl hezky lesklý) a nechejte dalších 30–⁠40 minut kynout na plechu.

8 Pečte asi 35–⁠45 minut při teplotě 160 stupňů. Abyste předešli prasklinám, můžete na několika místech těsto mírně propíchat vidličkou a vytvořit ozdobný vzorek. Po vyjmutí z trouby nechejte na mřížce vychladnout a před podáváním pocukrujte.

Tip

Chcete-li ještě zajímavější výsledek, přidejte do makové náplně hrstku nakládaných višní (mohou být i sušené) nebo brusinek (proslazených, sušených), případně kousky nakrájených sušených švestek.

Zdroje: názor autora, wikipedie, vkuchyniobycejnezeny.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat