Prostreno.cz

Kefírová bábovka

Někdo jej popíjí jen tak ze sklenice, a někdo s ním tvoří v kuchyni zázračné pokrmy. Řeč je o kefíru, jehož vlastnosti si kromě kuchařů pochvalují i pekaři a cukráři.

Přidávají jej jako přísadu do těsta na chleba, lívance, palačinky i vafle nebo sladké moučníky, včetně perníku, bábovek a brownies. Kyseliny v kefíru totiž reagují se zásaditou sodou a dalšími kypřicí látkami, vyvažují pH a tvoří malé vzduchové bublinky, díky kterým je pečivo vláčné a nadýchané.

Pokud máte chuť si o víkendu upéct opravdu nadýchanou vláčnou bábovku, a máte v lednici trochu kefíru, inspirujte se jednoduchým receptem na kefírovou bábovku.

Kefírová bábovka

Ingredience

2 vejce

200 ml kefíru

cca 1/2 hrnku mléka

1/2 hrnku oleje

1 hrnek polohrubé mouky

1 hrnek hladké mouky

prášek do pečiva

vanilkový extrakt

3 lžíce kvalitního kakaa

citronová kůra

Postup

1 Troubu si předehřejte na 180 stupňů.

2 Všechny suroviny smíchejte v míse v hladké jednolité těsto. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, míchejte všechny ingredience při nižších otáčkách pomocí ploché metličky, dokud nedosáhnete hladké a nadýchané konzistence.

3 Hotové těsto rovnoměrně nalijte do vymazané (a moukou či strouhankou vysypané) formy na bábovku, a pečte asi 30 min. při teplotě 180 stupňů. Míru propečení hlídejte pomocí osvědčeného triku se špejlí 

4 Po upečení vyjměte z trouby a nechejte cca 5 minut odležet. Poté opatrně vyklopte na mřížku a nechejte vychladnout.

5 Pro zdobení můžete použít rozpuštěnou čokoládu nebo citronovou polevu, kterou si připravíte ze šťávy z jednoho vymačkaného citronu a moučkového cukru (vyšlehejte v míse v polotekutou směs).

6 Množství použitého cukru závisí na množství vymačkané šťávy z citronu. Cukr tedy přidávejte po částech, dokud nezískáte vláčnou směs, která vytváří vlnky, pokud ji necháte stékat ze stěrky…

Tip

Pro bezlepkovou variantu použijte hladkou pohankovou mouku a rýžovou polohrubou mouku v poměru 50 : 50. Bábovku však před podáváním nechejte důkladně vychladnout. Bezlepkové pečivo nikdy nekrájejte horké! Bude se vám drolit a lepit na nůž.

Zdroje: názor autora, www.vkuchyniobycejnezeny.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat