Prostreno.cz

Grilovaný pstruh s avokádovým dipem

Grilovací sezona je v plném proudu a chutných receptů není nikdy dost, co říkáte? Dnes máme pro vás tip na grilovaného pstruha s medovo-hořčicovou omáčkou servírovaného s avokádo-bazalkovým dipem. Pstruh je velice chutná a výživná ryba bohatá na mastné kyseliny (polynenasycené kyseliny omega-3 a omega-6, které úspěšně snižují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi) a zároveň je zdrojem vysoce kvalitního, snadno stravitelného proteinu, který tělo potřebuje k vytváření buněk.

Při kupování pstruha se ujistěte, že se jedná o čerstvou rybu (maso je dostatečně elastické a po stisknutí na těle nezůstávají žádné důlky ani stopy po zmáčknutí). Ryby nikdy zbytečně dlouho neskladujte, ideálně je zpracujte ihned po zakoupení.

Grilovaný pstruh

Ingredience

2 pstruhy (vykuchané a rozpůlené)

2 polévkové lžíce + ¼ šálku extra panenského olivového oleje

2 lžičky červené papriky

2 lžičky kmínu

4 stroužky česneku (nasekané)

kůra a šťáva z 1 citronu

1 špetka drcených vloček chilli

sůl a černý pepř

¼ hrnku dijonské hořčice

¼ hrnku medu

¼ lžičky kajenského pepře

Avokádo-bazalková omáčka

Ingredience

1 avokádo, rozpůlené zbavené pecky

½ hrnku čerstvé bazalky

1 jalapeño, rozpůlené a zbavené semínek (volitelné)

šťáva z 1 limetky

Postup

1 Filet ze pstruha vložte do zapékací misky. Přidejte papriku, kmín, česnek, citronovou kůru, drcené vločky chilli, špetku soli a pepře, pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a vše zlehka prohnětejte, aby se chutě spojily a ochucený olej se dostal do každého záhybu filetu.

2 Ve skleněné nádobě nebo misce pak smíchejte zbývající 1/4 hrku olivového oleje, citronovou šťávu, hořčici, med, kajenský pepř a špetku soli. Důkladně promíchejte nebo prošlehejte ručním šlehačem, dokud vám nevznikne hladká a krémová omáčka.

3 Gril rozpalte na středně vysokou teplotu dle instrukcí výrobce, a jakmile bude grilovací plocha připravená a dostatečně nahřátá, položte na ni připravené filety. Gril přikryjte poklicí a nechejte grilovat, dokud kůže lehce nezhnědne (tedy cca 4–5 minut), poté pomocí kleštiček opatrně otočte a grilujte další 3–4 minuty z druhé strany. Hotové grilované pstruhy vyjměte z grilu a pokapejte medovou hořčicí.

4 Pokud chcete pstruhy ještě více ozvláštnit, připravte si avokádovou omáčku.

5 Smíchejte všechny uvedené ingredience pro přípravu avokádové omáčky v mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou a krémovou texturu (dle potřeby přidejte trochu vody), dochuťte solí a pepřem. Avokádová omáčka dodá grilovanému pstruhovi svěží, letní chuť. Kopeček avokádové omáčky umístěte na talířek vedle pstruha, ozdobte lístky bazalky a servírujte.

Zdroje: www.healthy-food-near-me.com/trout-a-description-of-the-fish-benefits-and-harm-to-human-health/, www.theislandjar.ca/grilled-trout/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat