Prostreno.cz

Domácí pečený čaj

Pečený ovocný čaj zdaleka není takovou novinkou, jak se možná na první dojem zdá. Ve skutečnosti se jedná o staročeský recept, který připravovaly naše prababičky dávno předtím, než jste mohli v obchodech koupit klasický ovocný čaj, jak jej známe dnes. 

Příprava je opravdu jednoduchá a výsledný nápoj je plný vitaminů, antioxidantů a živin, tudíž se jedná o ideálního pomocníka pro nadcházející období chřipek a nachlazení. Nemluvě o tom, že vás takový pečený čaj úžasně zahřeje (obzvláště pak ve více kořeněné verzi!).

Zatímco v tradičních receptech se používala převážně čerstvá jablka a hrušky, kterých bylo v tomto ročním období dostatek, v dnešní době (kdy je mražené ovoce běžně dostupné v obchodech v kteroukoli roční dobu), můžete experimentovat i s jinými kombinacemi dle vlastní fantazie (broskve, ananas nebo lesní plody). Pokud chcete, můžete použít i jiné koření, než je uvedeno v receptu, ovšem nejčastěji se používá kombinace skořice, celého hřebíčku a badyánu, které provoní celý váš byt nebo dům.

Domácí pečený čaj

Ingredience

Cca 500 g ovoce (jablka, pomeranče, hrušky, rozinky)

1 citron, oloupaný a nakrájený na menší kousky

½ – 1 hrnek cukru (v závislosti na sladkosti ovoce)

rulička skořice

6 hřebíčků

3 badyány

Kousek zázvoru

2 polévkové lžíce rumu – volitelné pro „verzi pro dospělé“

Postup

1 Ovoce zbavte slupky a nakrájejte na kostky (jablka a hrušky před krájením zbavte jádřinců).

2 Přidejte koření (ruličku skořice nalámejte na menší kousky, aby se aroma více rozprostřelo, plus můžete zlehka posypat také mletou skořicí), posypejte cukrem, zakápněte citronovou šťávou a vše důkladně promíchejte.

3 Směs rozprostřete do zapékací nádoby, přikryjte víkem nebo alobalem a pečte při teplotě 200 stupňů přibližně 30 min. V průběhu pečení (cca po 15 minutách) znovu promíchejte.

4 Odkryjte a dopečte zbylých 15 minut. Horkou směs nalijte do sklenic, zakápněte rumem, nasaďte víka a otočte dnem vzhůru, dokud sklenice s čajem nevychladnou. Pečená čajová směs vydrží na chladném místě několik týdnů. Po otevření však skladujte v lednici.

5 Servírování: Do hrnku o objemu 250 ml dejte 3 lžíce pečeného čaje a zalijte horkou vodou.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat