Prostreno.cz

Semínkový chléb s podmáslím

Hutný a sytý chléb, který ve vás nezanechá žádný pocit viny? Vyzkoušejte semínkový chléb s podmáslím! 

V životě vám jen málo věcí udělá takovou radost jako domácí čerstvě upečený chléb. Vlastně už samotný proces přípravy je terapeutický a konečný výsledek to ještě umocní.

Semínkový chléb se přípravou trochu liší od klasického kváskového chleba, a to především použitím prášku do pečiva místo kvásku. Výsledek vás však překvapí svou nadýchanou a jemnou strukturou.

Mouku použijte dle libosti (špaldovou, semolinovou, chlebovou žitnou apod.), případně zkuste experimentovat s bezlepkovou moukou. Nejlepších výsledků dosáhnete smícháním více druhů bezlepkové mouky (např. rýžová + jáhlová + pohanková apod.)

Měření ingrediencí pomocí „hrnečkové metody“ vám celý proces ještě více ulehčí…

Semínkový chléb

Ingredience

5 hrnků celozrnné mouky

1 lžička soli

1 hrnek ovesných vloček

1 hrnek slunečnicových semínek

1 hrnek lněných semínek

1/2 hrnku dýňových semínek

1/2 hrnku sezamových semínek

Lžička prášku do pečiva

2 lžíce hnědého cukru

2 polévkové lžíce medu

4 hrnky podmáslí

Postup

1 V míse smíchejte nejprve všechny suché ingredience. Semínka přidávejte od nejmenších po ty největší, aby se vše důkladně a rovnoměrně promíchalo. Mouku tedy nasypejte do mísy, přidejte sezamová semínka a promíchejte. Přidejte lněná semínka a opět promíchejte. Pokračujte se slunečnicovými semínky a ovesnými vločkami a jako poslední přidejte dýňová semínka. Nezapomeňte vmíchat cukr, sůl a kypřící prášek.

2 Nakonec vlijte podmáslí a med a důkladně promíchejte. Pokud používáte kuchyňský robot, celý proces přidávání ingrediencí bude jednodušší a rychlejší. Stačí přisypávat za konstantního míchání balónovou metlou na nejnižší stupeň rychlosti. Podmáslí přilívejte postupně, aby vám nevznikaly hrudky.

3 Připravte si formu na pečení chleba, zlehka vysypanou moukou. Pomalu vlijte připravenou směs do výšky cca 5 cm pod okraj formy. Vrch chlebíku posypejte semínky, aby hezky vypadal, případně hrubozrnnou solí.

4 Pečte při 180 °C cca 1,5 hodiny.

5 Pozor! Před krájením nechejte na mřížce vychladnout! Za tepla se bude chléb drolit a lepit na nůž, jelikož se nejedná o klasické pečivo připravené pouze z mouky.

Zdroje: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat