Prostreno.cz

Vánoční granola vhodná nejen ke snídani

Kdo by se netěšil na Vánoce? Vůně skořice, hřebíčku, pomerančů, jehličí, svařáku… a hlavně vůně cukroví. Vánoce jsou zkrátka o dobrotách, což však nemusí nutně znamenat, že se budete v lednu potýkat s výčitkami.

Co si takhle zpříjemnit advent chuťově typicky vánoční, avšak zdravou „vychytávkou“ která vám zpříjemní každé ráno?

Řeč je o vánoční granole, kterou si hravě připravíte doma s použitím několika běžně dostupných ingrediencí. Výsledkem bude křupavá a voňavá ingredience do ranních ovesných kaší či jogurtu, kořeněná skořicí s příchutí pomerančů, plná brusinek, meruněk, mandlí a dýňových semínek.

Vánoční granola

Ingredience

225 g jemných ovesných vloček (ideálně s klíčky)

¼ lžičky soli

1½ lžičky mleté ​​skořice

1 velký pomeranč

4 lžíce slunečnicového nebo kokosového oleje

4 lžíce medu

50 g loupaných mandlí

50 g dýňových semínek

75 g sušených brusinek (proslazených)

75 g sušených meruněk

100g balení hořkých čokoládových hoblinek

Postup

1 Troubu předehřejte na 140 °C. Připravte si větší pečicí plech a vyložte jej pečicím papírem.

2 Ovesné vločky dejte do velké mísy a promíchejte se solí, skořicí a pomerančovou kůrou (Pomeranč předtím důkladně omyjte, a pokud nemáte k dispozici bio pomeranč, odmočte alespoň půl hodiny ve vodě s octem, abyste kůru zbavili chemikálií, poté kůru oloupejte a nastrouhejte na široké nudličky).

3 Přidejte olej a med a důkladně promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Nezapomeňte ani na mandle a dýňová semínka (přidejte až nakonec).

4 Směs rovnoměrně rozprostřete na plech a pečte 45 minut, přičemž v průběhu pečení směs dvakrát promíchejte, aby byla křupavá a rovnoměrně propečená ze všech stran. Jakmile směs začne zlátnout, vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Na závěr vmíchejte sušené brusinky, meruňky (nakrájené na menší kousky) a čokoládové hoblinky (dejte však pozor, aby byla směs důkladně vychladlá a čokoláda se vám v granole nerozpila).

5 Ve vzduchotěsné nádobě můžete skladovat až 2 týdny.

Tip

Ingredience vystačí na výrobu asi 550–650 g granoly (podle toho, zda použijete čokoládové hoblinky), tudíž vám vystačí na naplnění 1–2 středních sklenic ( = cca 12 porcí po 50 g). Pro větší várku zdvojnásobte nebo ztrojnásobte množství ingrediencí.

Chcete-li si připravit veganskou variantu, vyměňte med za javorový sirup a čokoládové lupínky nahraďte oříšky nebo ovocem navíc. Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové ovesné vločky.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat